17 март 2008

Ще стане ли Косовска Митровица новата Сребреница?

Частите на полицейската мисия на ООН в Косово UNMIK са получили заповед да се изтеглят от северната част на Косовска Митровица. Районът, населен със сръбско мнозинство, ще остане под контрола на силите на НАТО. Изтеглянето е резултат от бунта на над 1000 сърби, които окупираха сградата на трибунала на ООН в града.

Това е много, много опасен прецедент. Няколко пъти през последната година сме подчертавали, че ескалацията на насилието в Косово е най-лесния път за трайна дестабилизация на Западните Балкани и отслабен Европейски съюз.

Преди 13 години, през лятото на 1995 г. близо 8000 босненци бяха избити от подразделенията на Армия Српска на Ратко Младич. Тогава 400 холандски миротворци на ООН не успяха да опазят живота на тези босненски мъже и момчета. НАТО не бомбардира позициите на Младич.

Този път международната общност не може да си позволи провал. Липсата на ред в Косовска Митровица поради бунта на сърбите може лесно да се използва като претекст от косовските албанци за разчистване на сметки. Жертви ще станат самите сърби, които явно не могат да живеят с реалностите в региона. Ако не искаме да има жертви, следва Европейският съюз и НАТО незабавно да въведат драконовски мерки за сигурност в града, като дадат да се разбере и на двете страни, че и най-малките прояви на насилие ще бъдат преследвани и наказвани.

Що се отнася до Русия, тя трябва най-накрая да разбере, че като пали в сърцата на сърбите „надежда” за Косово, всъщност им копае масовите гробове. Понеже знаем, че в Кремъл има и хора, които не искат да жертват Сърбия като пионка в играта с ЕС, ги приканваме да кажат най-накрая какво мислят.

Няма нищо стратегическо в едно клане; нека не го допускаме заради тънки европейски сметки.

2 коментара:

Анонимен каза...

Понеже колегите в Кремъл четат тук, може и да се отзоват на призива, а :))

И все пак аналогията е странна Косовска Митровица като Сребреница? Чисто физически,сърбите в Митровица разполагат ли с такова военно надмощие? Не. Освен ако нямаш предвид обратния сценарии.

Реалполитик каза...

Всичко четат в Кремъл:)

Да, имаме предвид обратния сценарий.