19 март 2008

Кой е Големият шеф?

Арестуваха заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов. Арестът е в отговор на предоставените от депутата от опозицията Атанас Атанасов данни, че Иван Иванов е давал информация за водени в различни служби на МВР разработки на самите обекти на разработките. Срещу това е получавал подаръци (например скъп лаптоп за дъщерята), а вероятно и пари.

Престъплението е очевидно. Кои са обаче интересните моменти?

  1. За първи път се осветява толкова категорично връзката на висш служител на МВР с представители на организираната престъпност и олигархията в България.
  2. Според Атанасов в подслушваните разговори неколкократно се споменава „Големия шеф”, който решава всичко.
  3. След като разработката е докладвана на Румен Петков и главния секретар на МВР Валетин Петров, Иван Иванов и неговите „партньори” са изхвърлили ползваните до момента мобилни телефони.
  4. Самите обекти на разработките на МВР, които са били предупреждавани от Иванов, според Атанасов са сред спонсорите на кампаниите на БСП и президента Първанов.

Оттук изниква въпроса - кой е Големия шеф? Кои са обектите на разработките на МВР, които да са и спонсори на БСП?

Тук правим само предположения, но обосновани. Напълно е възможно Големия шеф да е точно Румен Петков. Ако това е така, то не ни учудва. Това се връзва и с лайтмотива „спонсор на БСП”, защото Румен Петков беше председател на предизборния щаб на БСП за изборите през 2005 г.

Но кои може да са тези митични спонсори на БСП? В сигналите на опозицията се споменава търговия с фалшиви бандероли за алкохол. Най-големия прозиводител на акцизен алкохол е „Винпром Пещера”. От тях и други големи производители на акцизен алкохол се оплака преди време Павлин Найденов, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (AПВТСН).

Според Найденов над 80% от алкохола у нас е без платен акциз. „Винпром Пещера” са и сред традиционните спонсори на БСП и президента Първанов. Както се казва, елементарно, Уотсън.

Ако приемем, че Румен Петков чрез Иванов е правил чадър над „Винпром Пещера”, много неща намират обяснение. В този случай обаче не се надявайте на щастлив край. При положение, че според експерти пазарът на алкохол без бандерол се оценява на поне 1 млрд. лева, можем да очакваме, че целият скандал бързо ще утихне. Ще жертват Иванов срещу обещание за споразумение с прокуратурата. Ще припомнят на основните медии кой кой е в България („Винпром Пещера” е сред най-големите рекламодатели у нас). И всичко ще тръгне по старому.

4 коментара:

Анонимен каза...

Абе вия в тоя сайт с пропаганда на лъжи ли се занимавате? Не ве ли е срам бре? Докога в България ще има поръчкова журналистика.

Анонимен каза...

Браво за разумната и обективна оценка. Приятно изненадана съм от този сайт.

Реалполитик каза...

Опитваме се да сме обективни, което явно е непонятно за някои хора. Те са свикнали да си плащат на журналисти и политолози; та не им го побира акъла откъде накъде може да имаме собствено мнение.

Неконвенциален каза...

Жалко е,че има все още наши хора,които обременени от идеологическите си раници не могат да разберат,че БКП/бсп е най мощния генератор на престъпни практики в Родината ни и че тя функционира като Холдинг от сива икономическа зона(разбира се в холдинга са много"фирми",между които и ДПС)=
Обиден е и фактът,че не разпознаваме лицата и практиките на българо-съветската мафия,каята така силно и хитро се съпротивлява на европейското ни бъдеще,а разиграва този пошъл театър,достоен за скеч от Летящия цирк на Монти Пайтън.
Жалкои болно и неясно до кога...