04 март 2008

Корупция до смърт – 2

За втори път през последните 2 години загиват 8 души в Република България. При предишния „инцидент” виновни нямаше; виновни, по всичко изглежда, няма да има и сега.

Какво друго общо има между двата „инцидента”?

Трагедията в Цар Калоян миналата година ни провокира да напишем статията „Корупция до смърт”, защото стана ясно, че лошо поддържани диги на два от язовирите са причинили смъртта на 8 български граждани. Разбира се, виновни нямаше – според прокуратурата и управляващата коалиция.

Сега 8 души загинаха в пожар във влак край Червен бряг. 8 българи, сред които няколко младежи спряха да дишат защо – ами не е ясно, но ние не сме виновни. Консултирахме се с експерти по пожарна безопасност. Според тях пожарът вече е бил много силен, когато са започнали опити за гасене. С други думи шафнера е спял дълбоко, когато е започнал пожара. Или е пиел ракия; или е играл белот. Отделно самите пожарогасители не са били „съвсем” изправни. Отделно не е имало радиовръзка с локомотива. И така нататък.

Ако се вгледаме обаче внимателно в двата инцидента се набива в очите едно и също: лоша поддръжка на съоръженията и липса на реакция от страна на техническите им оператори. Резултатът – еднакво тежък.

Твърдим, че и двете се дължат на една по-дълбока причина – всепроникваща, тотална корупция. Когато по цял ден се занимавате с кражби на едро и дребно, не ви се занимава с инструкции за безопасност. Когато спестявате от всичко, за да остане още някой лев за грабеж, не мислите за последиците. Мислите само за цифрата – 5000, 50 000, 500 000, 5 000 000…

Съвсем сигурно е, че ще има още подобни жертви. Съжаляваме, че ви го казваме, но е логично. Докато тази държава се управлява от ТОЛКОВА крадливи и ТОЛКОВА тъпи хора, ще губим човешки материал. Едни ще избягат, други ще умрат.

Замислете се – когато изпращате детето си на училище рискът то да загине по пътя е по-голям. Защо? Ами защото КАТ е хиперкорумпирано и малоумниците, които си купуват мощни мерцедеси от контрабанда (пак корупция), не се притесняват да карат с 200 в града или селото. Дори и да пресече по някакъв начин, като нищо може да му се срути някоя козирка на главата. Защо? Защото главния архитект на общината се занимава с проектиране на хотели, а е с надзор на опасните сгради. Ако това не стане, може да се натрови в стола на училището, защото арендаторът купува месо от обрезки, което е стояло два дена на слънце.

През цялото това време ви се обяснява, че върви борба срещу корупцията. Проблемът е, че вашето дете има само един живот. Питайте майката на студентката Валерия Желева от Добрич.

В такава държава ли искате да живеете? А да умрете?

P.S. Изобщо не искаме да коментираме диалога между Борисов и Първанов. Отвратително е.

3 коментара:

Megan каза...

Napulno sum suglasen.Otlichno e kazanoto.

Анонимен каза...

Вижте в www.dnevnik.bg как Гоце е ловувал и изобщо не му е пукало за изгорелите хора във влака.

Анонимен каза...

Коментират, че някаква жена с големите си денкове със стоки от Илиянци била запушила изхода на вагона... В една нормална икономика, този начин за пренасяне на стока нямаше да съществува.