11 март 2008

Нормална европейска практика

Според управляващата коалиция спирането на финансиране по мерки на ФАР, ИСПА и САПАРД за България е "нормална европейска практика". Хайде да го повторим още веднъж: „нормална европейска практика”. На какво ви прилича?

Ами на заявлението на Ахмед Доган след местните избори, ето на какво. Тогава той каза: "Купуването на гласове е европейско явление... Демокрацията ще я бъде дори с купуването на гласове".

Та тук логиката е подобна. „Спирането на средства е европейска практика; коалицията ще я бъде и със спиране на еврофондовете”. Това ни казват (или казват на себе си) БСП, ДПС и остатъците от НДСВ. Те вярват и искат да вярват в светлото бъдеще на тристранната коалиция. Какво тук значат някакви си фондове???

Трите партии явно са разбрали, че тази работа с еврофондовете не е май толкова проста. Следователно, по-трудно се краде. Следователно, не ни се занимава. Къде-къде по-лесно е да харчим излишъка и да правим обществени поръчки за милиони – например „за доизграждане на Центъра за аерокосмическо наблюдение към Министерство на държавната политика при бедствия и аварии”.

Това, че са спрели някакви пари не е чак толкова страшно за тях. Пари има и ще има, важното е да могат да се откраднат.

При такава логика можем да очакваме само ескалация на проблемите с членството ни в Европейския съюз. Утре, когато завалят глоби за милиони евро, пак ще ни обясняват, че това е „нормална европейска практика” или „явление”, както ви харесва. Един вид – спете спокойно, всичко е под контрол, предвидили сме ги тези неща, вървим по план.

Едно не ни е ясно – как биха могли да обяснят например блокирането на членството на България в ЕС като нормално? Предполагаме, че Ахмед Доган вече мисли по въпроса.

Спете спокойно, деца.

Бел.ред. Проверка показа, че на ключови думи в Google излиза само един документ за спиране на средства от еврофондове. Държавата е Италия, областта – Сицилия, парите са за нефункциониращ язовир.



Няма коментари: