28 март 2008

Румен Петков затъна в генералщина

Всеки ден през последните седмици е зареден с нова порция скандали около МВР. Чак сега обаче стигнахме до дълбоките води на корупционната действителност у нас.

Изплуваха нови, много важни имена. Първото е на Алексей Петров. Изкара го Румен Петков, в някакъв свой опит да се защити и да дискредитира ДАНС и Петко Сертов. Оказа се според Петков, че именно Алексей Петров е организирал прочутата среща с Пламен Галев и Ангел Христов, известни още като „братя Галеви”. Пак според Петков Алексей Петров е бил секретен сътрудник на МВР, а след това преназначен като служител на ДАНС.

Алексей Петров реагира със следното изявление: “Аз виждам Ваньо Танов като едно малко дете, бих казал дете в неравностойно положение, което седи върху купа сено с кибрит в ръката. Наложително е, който е поел ангажимент към него, да си го прибере възможно най-бързо, защото покрай него и други започват да си играят с огъня, и става опасно. Ако ангажиментите на някои към Танов са отпаднали, други би трябвало го приберат. Това е в интерес на държавата.”

Другите две важни имена са „Дъбчето” и „Велчев”. Ваньо Танов ги посочи като хора, които директно са осуетявали разработки в МВР. Става дума най-вероятно за Димитър Дъбов, ковчежник на БСП, и Милен Велчев, бивш министър на финансите, сега заместник-председател на НДСВ. Покрай Димитър Дъбов излезе още едно име на производител на алкохол, за който се твърди, че той е покровителствал – „Селект Дистилъри”. Двамата категорично отрекоха.

Най-важното име е пряко свързано с излезлия псевдоним на министъра Петков – „Запалката”. Според думите на Танов прякора е измислен от Виктор Вълков. Виктор Вълков е бивш министър на външните работи. През последните години е несменяем участник в кръга „Монтерей”. Сега той смята, че бил “слушан” постоянно, а не само в случая със “Запалката” и това леко го тревожело, защото ако ставало въпрос за класифицирана информация, ставало малко деликатно. Вълков изрази желание да му се отговори защо е бил обект на подслушване.

Кръгът „Монтерей” може да бъде тема на многотомно издание, но с няколко думи – това са хората, които успешно управляват подземния свят в България през последните 15 години. В него влизат бивши и настоящи служители на МВР, Държавна сигурност и наследилата я НСС. Там се беше родил анекдота по повод на ДАНС, че „Не „Монтерей” е клон на ДАНС, а ДАНС е клон на „Монтерей”. Тези хора са същинското ядро на връзката престъпност-партии. Румен Петков се е кооптирал с тях много отдавна, и досега се е проявил като другар, на който може да се вярва. Сега късметът му явно е изневерил.

Щом и Алексей Петров, и Виктор Вълков са притеснени, значи наистина има защо. Те явно са вярвали, както и самия Румен Петков, и Иван Иванов, че не са непосредствен обект на подслушване. Така че са си говорили спокойно за услуги, пликове, разработки и прочие. Класифицирана информация е летяла във всички посоки. Има данни, че дори президентът Георги Първанов е бил обект на подслушване.

Сега генералите взаимно са се блокирали. Илия Илиев държи Румен Петков. Румен Петков държи (буквално) Илия Илиев. Петков държи още Георги Първанов и Сергей Станишев, поради което Първанов хукна да спасява близкоизточния мир. Алексей Петров и Виктор Вълков държат и Румен Петков, и Георги Първанов, и Сергей Станишев, и много други политици – защото са трансмисията между организираната престъпност и властта.

Не е случайна метафората на Алексей Петров за Ваньо Танов. Единствен той изглежда относително необвързан. Да, беше кандидат на ГЕРБ за Русе и е общински съветник. Но не е сигурно, че е кукла на конци на Бойко Борисов. Впрочем самият Борисов се е свил в ъгъла и не смее да се обади, защото знае, че кръстниците му от кръга „Монтерей” ще го наритат моментално. Така че за нас остава като напълно възможна хипотезата Танов да действа по-скоро на своя глава, но с някаква форма на съгласуване с Борисов.

Този скандал може да има по-сериозни последствия, отколкото можем да си представим в момента.

4 коментара:

Анонимен каза...

Видяхти ли сиа, видяхти ли! Кат ни тачити Царя тъй ши йе! Покайти са, дяца, покайти са! Помольети за прошка своя Цар. Той й благородень и добъръ, ши ви прости и ши спаси отнову Отечиствоту, както гу спаси прьеди осемь годинни като изрита Костув!

Реалполитик каза...

Царят винаги е бил функция на тези процеси и никога не е имал инструменти за контрол върху "Монтерей", точно обратното.

В политически план Симеон Сакскобурготски е много изпаднал; НДСВ няма шанс да влезе самостоятелно в следващия парламент. При него единствената цел си остава да закрепи тройната коалиция до изборите.

Анонимен каза...

Ох, как ми се иска да гръмнат като бомба и Монтерей и вся остальная сволоч. Ех, мерак...

Реалполитик каза...

Надеждата умира последно; пък и нито Любен Гоцев, нито Виктор Вълков са безсмъртни все пак.