26 март 2008

Оперативните срещи на Румен Петков и други безобразия

В рамките на два дни Румен Петков активизира дейността по замитане на следите по скандала с Иван Иванов и „Винпром Пещера” АД. Обстойно ще се спрем и на трите сюжета. Изводът, който се налага е, че Румен Петков вярва, че и този път ще му се размине.

Най-напред Румен Петков без да го питат обясни, че да, бил се срещал с лица на разработка, за да бил получил „информация, полезна за министерството”. Пълни глупости. Първо, министърът няма право да се среща с представители на организираната престъпност. Второ, той е политическо лице и няма правомощия по Закона за МВР да участва в оперативноследствени действия. Трето, признал си е за срещите с Пламен Галев, след като многократно ги е отричал; да ви припомним, че вестници от Западна България многократно са твърдели за такива срещи; тогава Румен Петков категорично отричаше. Сега му е светнало, че вече не е самовластен господар на СРС-тата и се е опитал да се измъкне от този нов скандал.

След това беше разигран водевил в много типичен за министъра Петков стил. Срещнали се били Георги Коритаров, Ваньо Танов и Атанас Атанасов. След минути в същото заведение влетял главният секретар на МВР, Валентин Петров и седнал на съседната маса, като си водел журналист от вестник „Стандарт”. Валентин Петров явно с мобилен телефон успял да снима тримата „заговорници” и след това снимката се появила в интернет и емисията новини на БНТ. По думите на Румен Петков това било „технологията на клюката”. От това събитие можем да направим следните заключения – МВР подслушва и докладва в реално време разговорите и на тримата „замесени”; Румен Петков е сериозно изплашен и директно изпраща вярното си куче Валентин Петров да „омаскари заговорниците”; Ваньо Танов има още какво да каже.

Третия сюжет е най-сериозен. Както вече прогнозира цитирания вестник „Стандарт”, вечерта на 25 март беше арестуван бившия главен секретар на МВР, Илия Илиев, който напусна министерството заради скандала „Куйович” (или „Уйович” – както повече му харесва на Румен Петков). Според Медиапул по неофициална информация бившият главен секретар на МВР е арестуван, тъй като разрешил да бъде направена справката, довела до ареста на Иван Иванов. С третия си ход Румен Петков цели две неща – отмъщение и затваряне на устата на Илия Илиев. Петков знае колко много знае Илиев за безобразията в МВР през последните две години. Петков се страхува от възможността дори и част от тази информация да стигне до медиите, а и до неговите другари от БСП.

Нашето заключение – наблюдаваме ендшпил. За непосветените в шахмата – останали са малко фигури по полето; целта е да се взимат повече пешки; царят става атакуваща фигура. В смисъла на скандала – Румен Петков атакува по всички флангове, защото животът и кариерата му висят на косъм. Ако успее, големият губещ ще бъдем всички ние – и без това МВР в момента представлява една прогнила от корупция на най-високо ниво институция.

Кой може да промени нещата? Първо, премиера Станишев; но той няма да го направи, защото се страхува от Петков. Второ, президента; но и той като че ли няма да посмее да се изправи директно срещу министъра на вътрешните работи. Трето, външни фактори. Те засега мълчат, но ако изобщо има някаква справедливост, тя ще дойде отвън. Едно е сигурно – в техните очи Румен Петков е тотално и завинаги компрометиран. А и Франко Фратини е в отпуск…

5 коментара:

Анонимен каза...

Mnogo dobri analizi, pozdravlenia!

Kolkoto za vynshnite faktori: te byrza rabota niamat i sys sigurnost predpochitat da ni dadat shans sami da se opravim. Ako mojem.

No vremeto ni e do June maximum.

Анонимен каза...

Хронологията на събитията показва, че от вътре в България няма да произтече разбутване. Защо тогава от вън се бавят и не действат по решително? Явно действат по предпазително.

Реалполитик каза...

Ослушват се, защото все пак сме суверенна държава. После, има го страха от общественото мнение в някои европейски държави - правителствата им ще трябва да обясняват "а вие защо ги приехте тези, всъщност?". Така че стремежа е да се действа с кадифени ръкавици, друг е въпросът доколко е ефективен този метод.

Анонимен каза...

На тези географски щирини, пипане с кадифени ръкавици е неприложимо и след като европейската комисия има опасения от по решителни методи, на нас единствено ни остава да ги подкрепим безрезервно и така да ги предизвикаме за такива.

Реалполитик каза...

Нека не забравяме, че самата Европейска комисия има много по-важни приоритети от Румен Петков. Струва ни се обаче, че те сега наистина разбират колко прогнила е България от корупция.