15 октомври 2007

Нобеловата награда за мир – знак за внимание


Бившият американски вицепрезидент Ал Гор и Междуправителственият панел за климатични промени към ООН получиха в петък Нобеловата награда за мир за 2007 г., предаде агенция Ройтерс.

За наградата тази година са били номинирани общо 181 кандидати.

Едно е сигурно - Нобеловата награда за мир е политически акт. Ето защо я дават: "за усилията им да натрупат и разпространят повече знания за предизвиканите от човека промени в климата и да поставят основите на мерки, които са необходими за противодействие на подобни промени”.

Комитетът за Нобеловата награда за мир ни казва няколко неща:

  1. Промените в климата съществуват и са сериозен проблем
  2. Трябва да се вземат мерки, за да им противодействаме – иначе проблемът ще стане по-сериозен, и
  3. Конкретно Ал Гор и МПКП са направили доста, за да схванем 1 и 2.

Естествено, това е последното нещо, което иска да чуе сегашната администрация на Буш. Но дори и там има признаци на промяна – говори се за национални стратегии за постигане на намаляване на емисиите, които да ползват и принуда, и субсидиране, и пазарни механизми. Републикански сенатори и конгресмени като Джон Маккейн, Нют Гингрич, Джон Уорнър вече са склонни да приемат публични инвестиции за намиране на „чисти” технологии. Кандидатите за президент от Демократическата партия отиват и по-далеч – от 50 млрд. долара (Хилари Клинтън) до 150 млрд. долара (Барак Обама) за намаляване на парниковите газове.

Промяната на политиката в САЩ е само началото. Трябва да бъдат убедени още държави като Китай и Индия, за да има реален резултат от усилията на Ал Гор и Междуправителственият панел за климатични промени към ООН.