02 октомври 2007

Стъпка в правилната посока за Путин


Руският президент Владимир Путин даде ясен сигнал, че след изтичането на мандата му ще остане в политиката като премиер, за втори път от 1999 г. насам.

Това стана ясно на започналия в понеделник конгрес на пропрезидентската партия "Единна Русия". Идеята да стана премиер е реалистична, обяви Путин, цитиран от Ройтерс. За целта президентът ще оглави листата на "Единна Русия", за да си гарантира възможност за оставане в политиката след изтичане през март догодина на втория му президентски мандат.

Путин прави стратегическа стъпка в правилната посока. Така или иначе директна заявка за трети мандат би била много проблематична за него. Ако изпрати напред Зубков като кандидат за президент и премести центъра на тежестта към Думата и премиерския пост, Путин ще си запази мястото на единен държавен и партиен ръководител, избран от народа чрез „Единна Русия”.

Чисто тактически Путин ще успее надвисналите над него облаци поради силния натиск от различни групи и лобита във и извън Кремъл и народното недоволство. Ще консолидира подкрепата си сред избирателите и ще им даде усещането, че те решават. Тези идеи прозират и от речта му пред конгреса*.

Пред Путин (ако планът му успее) стои един структурен проблем. Той едновременно ще трябва да отслабва президентската институция и да утвърждава своя личен авторитет. По-голямо значение ще има партийният апарат на „Единна Русия”. Позицията му като премиер ще е по-слаба. Възможно е да се породи и конфликт със Зубков (или хора зад Зубков или който там бъде направен президент).

Така или иначе Путин избра може би най-добрия вариант за политическото си (а някои казват и физическото си) оцеляване. Поне за сега той парира и вътрешнопартийните борби, и мърморенето на търпеливите руснаци.

Остава да видим с какъв процент точно „Единна Русия” ще спечели изборите за парламент. От това ще съдим и доколко е успешен пробивът на Путин.


*Ще си позволим да цитираме един умилитен пасаж на руски език: "Только сегодня Министр сельского хозяйства докладывал, что, например, на Ставрополье собрали рекордный урожай за всю историю существования Ставропольского края."

Няма коментари: