28 октомври 2007

Мръсната игра на Доган

Получиха се първите резултати от местните избори и в по-голямата си част те потвърждават нашите предварителни прогнози. Ние ще ги анализираме в следващите дни. Имаше и много нередности, за които също ще говорим.

Тази вечер ни се иска да обърнем внимание на гнусните номера на Ахмед Доган в Ардино.

Това, което се случи в Ардино, беше бой по каската на Мехмед Дикме. Болната амбиция на Доган не можеше да допусне загуба на ДПС от Дикме. Затова той закри кампанията на ДПС за местните избори точно в Ардино, като се опита публично да унизи Дикме. В най-добрите традиции на жанра той припомни историята на Дикме, как го е „издигнал от безработен” и прочие простотии. Дотук нищо страшно.

Ахмед Доган има една амбиция – че владее всяка паланка и махала в Родопите. Затова не можеше да допусне дори балотаж в Ардино. Следователно трябваше да смачка с всички средства Дикме.

Влязоха в употреба всички хватки – знак върху самата бюлетина; изборен туризъм; заплахи; пари на ръка; мутри и джипове със софийска регистрация. Доган буквално не се спря пред нищо, за да си осигури победата в Ардино (остава да видим колко граждани на Адрино все пак са теглили една на ДПС).

Дори и това нямаше да е фатално, ако не се забеляза още един факт – реакцията на Румен Петков. В желанието си да отклони вниманието от изборния туризъм към Ардино той си измисли „сериозно засилване на трафика от Македония”??? Петков още бил заплашван, о ужас.

Какво се оказва – за Доган Дикме беше най-голямата заплаха на тези избори. Наред с мутрите и автобусите от Турция той си беше осигурил подкрепата на скъпото си протеже Петков, за да няма никаква издънка в плана. Нищо, че БСП формално подкрепя Дикме.

Сега Дикме ще обжалва, което е логично. И ще загуби, защото членове на ЦИКМИ вече увъртат за нарушенията в Ардино.

Нарушения от подобен характер не са изключение за България. Но в случая ДПС и лично Доган проявиха тотална наглост и непукизъм. Те наистина си мислят, че никой не може да им се опре.

Повод за размисъл: освен Румен Петков още колко членове на ръководството на БСП държи Доган? А на СДС? А на други партии?

4 коментара:

Анонимен каза...

"...Но в случая ДПС и лично Доган проявиха тотална наглост и непукизъм. Те наистина си мислят, че никой не може да им се опре."...
A кой може, драги дами и господа? Кой може наистина да обедини хората, които сме против паразитиращото от години върху измъченото тяло на България ДПС?!

Анонимен каза...

В закона за местните избори ясно пише :

Чл. 3. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 33 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2007 г., в сила от 03.08.2007 г.) (1) Право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 10 месеца в съответното населено място.
лесно може да се провери, кой е живял или не на територията на Ардино.
Случилото се в Ардино е шамар в лицето на държавата.
Ако държава все още съществува.
На кой от управляващите ще му стиска да защити държавата ?!

Анонимен каза...

Трябва да забранят със закон на всички лица с двойно гражданство, непребиваващи в РБългария повече от 10 месеца, да нямат право да участват в местни и парламентарни избори. С какво този "екскурзионен електорат" си подобрява собствения живот? С 10, 20 или 50 лева повече в джоба? Или че някой им плаща автобуса да дойдат да си видят роднините, междувременно.... А истинската цел е, за да си пуснат гласа против мен, теб и още милиони хора, които сърбаме попарата на наглите и самодоволни управници. Как не им беше неудобно на Станишев и Доган да се държат по такъв безпардонен начин на пресконференциите след изборите??? През цялото време имах впечатление и усещане, че се подиграваха с народа и журналистите, които им задаваха въпроси.

Реалполитик каза...

При Доган отношението е такова винаги, то е част от неговия модел на мислене. Няколко журналистки се оплакаха от "лошото държане" на лидера на ДПС, все едно са очаквали друго. Човекът иска да е брутален, за да поддържа нивото на страх.

Но вие сте напълно прави: има сериозен, принципен въпрос, който трябва да бъде решен. Впрочем ДПС бяха обещали, че ще сезират Конституционния съд за принципа на уседналост след изборите за Европарламент, но се ослушаха. Просто сключиха сделка с БСП (в която голяма част от ръководството е на хранилка при Доган).

Може да сте сигурни, че ако няма някакъв обществен катаклизъм, Доган ще докара поне 20000 изселници за парламентарните избори; други 40000 ще гласуват директно в Турция.

Между другото въпреки цялата си реторика против ДПС, Бойко Борисов не каза този път нищо за тактиките на Доган. Дали пък не е почерпил ноу-хау?