19 октомври 2007

Разбор на силите преди местните избори

Дойде време да видим къде са партиите и коалициите малко повече от седмица преди местните избори. Тези избори са различни от всички предишни свободни местни избори поради ред причини – тройна коалиция, стачка, членство в ЕС – все фактори, които влияят на избора на гласоподавателите.

Колко хора ще гласуват?

Този въпрос няма ясен отговор към момента – но прогнозите са за около 40% активност. Според Алфа Рисърч в общини, където има силни алтернативи на сегашните управляващи е възможно активността да е над средната за страната. По-висока активност се очаква и в общините със силни позиции на ДПС. Обратно, в общините, където няма силна конкуренция на действащите местни власти, активността по всяка вероятност ще остане ниска.

За кого ще гласуват хората?

Прогнозите са разнообразни, като резултатите варират по региони. Стара традиция е на местни избори всички да се изкарват победители по някаква собствена логика. Така или иначе основният въпрос е доколко ще бъдат изравнени силите на БСП и ГЕРБ? Единственият разумен критерий ще бъдат гласовете за общински съветници (доколкото и БСП, и ГЕРБ на повечето места ще имат самостоятелни листи).

Призивите на Бойко Борисов за предсрочни избори в момента хич не са случайни – той знае, че стабилизацията на тройната коалиция след местните избори и старта на усвояването на еврофондовете ще подкопаят подкрепата за ГЕРБ. Не е невъзможно в тези си призиви той да е подкрепен от президента Първанов, който вече разбира, че няма много политически капитал – което се доказва и от почти неминуемия провал на неговото гражданско движение.

Традиционно десните партии направиха, каквото можаха, за да демобилизират своите избиратели. Все пак на места като София, Плевен, Пловдив СДС и ДСБ могат да получат добро представяне. Има няколко по-малки общини в България, където СДС или ДСБ също могат да спечелят и по някой кмет. Като цяло десните партии продължават да потъват, а кадрите им отиват в ГЕРБ.

Нека направим един бърз обзор за най-големите градове:

София

Бойко Борисов може и да успее още на първи тур, важно е и колко съветници ще успее да вкара ГЕРБ в общинския съвет. Тежките пререкания с Бриго Аспарухов са вероятно най-големия политически удар за Борисов досега. Мартин Заимов ако не говори много се справя добре.

Пловдив

Славчо Атанасов от ГЕРБ въпреки обвиненията в хулиганство и педофилия е на път да стане кмет на Пловдив още на първи тур. Спас Гърневски успя тотално да разбие дясното в града.

Варна

Кирил Йорданов е почти сигурен победител, във Варна интригата е кой колко съветници ще има в общинския съвет. Димо Гяуров може да консолидира донякъде десните избиратели там.

Бургас

В Бургас ще има оспорвана битка. Засега водещи позиции има кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов, но до момента няма яснота с кого ще се яви на балотаж. С близки позиции и респективно шансове да стигнат до втори тур, в кампанията влизат действащия кмет Йоан Костадинов и кандидатът на една от местните бизнес партии Ваклин Стойновски.

Русе

Борбата е между Божидар Йотов (независим, подкрепен от БСП) и Ваньо Танов (ГЕРБ). Най-много гласове за общински съветници ще получи БСП, следвана от ГЕРБ.

Благоевград

В Благоевград битката ще бъде оспорвана – между Лазар Причкапов и Костадин Паскалев. Има сериозен шанс Паскалев да е новият (стар) кмет на града.

Няма коментари: