30 юли 2007

Лоши новини от правителството не се допускат!


С 10 на сто ще бъдат увеличени пенсиите от 1 октомври 2007 г., а осигурителната тежест намалява с 3%. Доходите на физическите лица ще се облагат с плосък данък от 10% през 2008 г., решиха лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на БСП, НДСВ и ДПС. Намалява се осигурителната тежест с 3% от 1 октомври 2007 г. Работните заплати в бюджетната сфера през 2008 г. за втора поредна година ще бъдат увеличени с до 10%.

Според коалицията основните приоритети за следващата година са рязко нарастване на капиталовите разходи за модернизиране на инфраструктурата, повишаване на доходите, продължаване на структурните реформи в здравеопазването и образованието.

Тази комбинация от реформи е много интересна. Какви ще бъдат последиците от нея?

На първо място плоският данък ще увеличи значително събираемостта на данъка общ доход (ДОД). Намаляването на осигурителната тежест също ще допринесе за излизането на светло на все повече български предприемачи. Като цяло тези мерки ще подобрят конкурентноспособността на българската икономика и ще й въздействат положително.

Инвестициите в инфраструктура са нещо, от което България определено има нужда. Същото важи и за здравеопазването, и за образованието.

Но както можеше да се очаква, лидерите и техните министри не са си говорили за ефективно противодействие на корупцията; за съдебната реформа; за МВР – все теми, които внимателно се избягват и които по случайност са темите, по които търпим сериозни критики от ЕС.

Да, чудесно е, че въвеждаме мерки, либерализиращи икономиката; но в същото време постоянно расте броят на заетите в бюджетната сфера, застарява населението, не спира трудовата миграция на българи в чужбина. Да не говорим за корупцията, за контрабандата, за обществените поръчки. Всичко това са системни рискове за икономиката, които противодействат на мерките за либерализация и поддържат икономически елити, които не искат да играят по правилата на пазара.

В същото време тези същите икономически елити растат и крепнат под крилото на управляващата коалиция. Това обезкуражава свободния пазар и хората, които искат да работят по правилата. Но за това Станишев, Доган и Сакскобурготски не са си говорили. Някак си не е удобно.

2 коментара:

maritod каза...

На пръв поглед новината за плоския данък е наистина добра, но ако не се премахват необлагаемият минимум и присъщите разходи. Иначе данъците скрито се увеличават, цените също и обедняването пак е тук.
Вторник, 2007, Юли 31 13:31

Реалполитик каза...

Разполагаемият доход на домакинствата се увеличава и в този смисъл не е редно да говорим за обедняване. Ако погледнете кошницата от стоки и услуги на един пенсионер например през последните 10 години, ще видите, че макар и бавно количеството и качеството на потребяваните стоки се увеличава.

За нас истинската опасност е въвеждането на системен риск в икономиката чрез едностранно насърчаване на потреблението (както става, когато се увеличават пенсиите). Според НСИ за периода януари-май сме изнесли стоки за 3 621 млн. лева, а сме внесли стоки за 6 281 млн. лева.

За това става дума, а не за обедняване.