04 юли 2007

Върховният административен съд се гаври със закона


Върховният административен съд на Република България (ВАС) обяви за нищожна заповед № РД-30/24.01.1995 г. на министъра на околната среда и водите ( Д.в. бр. 15/1995г.).

По този начин ВАС на практика остави извън закона един от най-важните национални паркове – национален парк „Странджа”.

Можем да разделим коментара си поне на три части – по отношение на т. нар. съд, местната власт и по отношение на централната изпълнителна власт.

ВАС е един от най-важните държавни органи. В него се преценява законосъобразността на всички обжалвани актове на министри и на Министерския съвет. В него ще се гледат жабите срещу решенията на административните съдилища в страната. В същото време според юристи ВАС е и съдът с най-противоречива и неясна съдебна практика. На човешки език това значи, че по един и същи казус може да има коренно противоположни решения. Разбирайте субективен подход, разбирайте корупция.

Легенди се носят за размерите на подкупите по дела за приватизация, стигнали до ВАС. И по дела за концесии. И по данъчни производства. Е, дори и в конкретния случай да не е така, едно е ясно – този съд е част от корупционния механизъм в България. Тук могат да се „оправят” неща, които „даже и министър не може да оправи” – по думите пак на запознати юристи.

Е, колко му е на един такъв съд да пусне бизнес лидерите от Царево и Несебър в парка „Странджа”? Вярно, оставили са в сила заповедта за спиране на строителството на фирмата с благозвучното име „Краш 2000” ООД (англ. crash катастрофа). Но се задават хиляди възможности за нов бизнес!

Какво да кажем, за местната власт? Вижте за какво се притеснява кметът на Царево в жалбата си до ВАС: Липсата на яснота на границите на защитената територия особено за земеделските земи включени в парка, както и на план за управление на парка, начините и условията за извършване на определени дейности и строителен режим в обявената територия, нарушават правата на собствениците на имотите при стопанисването им и създават предпоставки за административен произвол при управление на защитената територия.

Амин. Кметът и общинските съветници се притесняват от произвола на злите сили в лицето на органите за опазване на околната среда. Каква околна среда, какви пет лева??? На община Царево и трябват ИНВЕСТИТОРИ, които да ИНВЕСТИРАТ в общината, и в кмета, и в общинските съветници!

Не на последно място, по отношение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Вече поне три пъти сме посочвали, че Джевдет Чакъров трябва да напусне поста си. Но проблемът е по-сериозен; министерството на околната среда просто няма качествена администрация, която да изнесе на гърба си въвеждането на европейските критерии за опазване на околната среда. Което значи, че няма да е чудно ако ВАС изпъкне в скоро време с решение за нищожност на обявяването на национален парк „Рила” (мислете за Супер Боровец, мислете за Главболгарстрой).

Какви ще бъдат последиците от всичко това?

Поне две:

  1. България ще продължи да уврежда единствения си уникален ресурс – околната среда. Повече бетон по курортите, по-бедни туристи, по-малко приходи.
  2. Ще ни наложат брутални глоби от Европейския съюз, защото там вече ни гледат под лупа.

P.S. На снимката е Андрей Икономов, председател на съдебния състав по делото. Ако имате да казвате нещо на ВАС: VAS_pressroom@sac.government.bg