12 юли 2007

Опасен спорт

Бизнесменът Манол Велев, един от големите спонсори на президента Георги Първанов, беше прострелян в сряда сутринта пред офиса си на ул. "Мизия" 3, близо до централното софийско кръстовище "Орлов мост". Велев е съпруг на председателката на Държавната комисия за младежта и спорта и член на Висшия съвет на БСП Весела Лечева.

Освен това, Велев е председател на Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане". Притежава и футболен отбор. Велев е свързван още с личността на Васил Божков чрез общия им бизнес партньор Стойне Манолов.

Защо обаче някой ще иска да убива Велев? И какво може да значи това покушение?

Ясно е, че нападението не е породено от спортни страсти (както не беше и при Тасев, собственик на Локомотив (Пд). Велев е имал интереси в много бизнеси, но се открояват два - строителство и хазарт. Именно там според нас е заровено кучето, доколкото в тези два бизнеса има и корупция, и пране на пари, и в резултат от това - убийства. Дали Велев е набелязан заради апетитен имот или заради казино знае само поръчителят.

По-важното е друго. Както и в случая с Тасев, и с председателя на общинския съвет в Несебър Янков, в случая се вижда връзката на убития с президента на България, Георги Първанов.

Зашо не вземем да попитаме господин президента как става така, че все хора, с които е общувал, които са го спонсорирали, биват застреляни? Какво се случва в тази държава, че е опасно вече да си "дружка" с нашия президент?

На фона на тези размисли звучат интересно призивите на Станишев МВР бързо да разкрие извършителите на покушението. Да не кажем - звучи комично.

P.S. В пресата се обсъжда и трети потенциален конфликт в бизнеса на Манолов - търговия със зърно. Тази версия е особено интересна по тангентата "Държавен резерв", с която Манолов вече има богат опит. И още нещо - дали Манолов и други като него всъщност не са двете части на един по-голям обръч - на БСП и ДПС? И дали тези две части на обръча не са се захапали здраво?

Няма коментари: