17 юли 2007

Некои съображения за блоговете и против другаря Петков

Блогърът Михаил Бозгунов (Мишел), който беше привикан "за справка" в полицията, заради публикации в сайта си във връзка с протестите в подкрепа на Странджа, е "подткиквал чрез интернет страницата си www.optimiced.com/bg към нарушаване на обществения ред, изразяващо се в подтикване към гражданско неподчинение - блокиране на движението на възлови кръстовища в гр.София, както и струпване на камъни, тухли и други строителни материали пред централния вход на ВАС".

На това съобщение могат да се противопоставят, разбира се, много юридически аргументи. Но работата на този блог е да дава политическа оценка на случващото се в републиката.

Какво искаме да кажем по повод на този изблик на законност? Няколко неща.

  1. В държава, в която министърът на вътрешните работи е Румен Петков, всичко е възможно. Възможно е Младен Михалев (Маджо) да влиза в сградата на съда като еничарин – на кон. Възможно е полицаи да стрелят по пенсионери и да се разминават с условни присъди. Възможно е да те пребият до смърт в РДВР – Благоевград, защото си Чората и си заплашил, че ще пропееш. Възможно е министърът да е бил адресат на предварителни производства.
  2. Полицията е безсилна. Тя може да се опитва да мачка само юноши бледни, тръгнали незнайно защо да защитават един национален парк. Полицията обаче не може да състави акт за извършено нарушение на нито един автомобил с повече от три еднакви цифри от номера, особено ако са от „нашите”. Защото в жабката има визитка на министъра.
  3. Не че харесваме Татяна Дончева, но можем да върнем реплика, която Петков и отправи на последния пленум в БСП: „Грухтенето в спалнята ражда погнуса”. За незапознатите – Румен Петков е в интимна връзка с министър от женски пол и от малцинствен произход. Досега сме спестявали този факт, защото сам по себе си е неестетичен. Време е обаче според нас да си казваме нещата с истинските им имена.
  4. Петков сам по себе си е само част от проблема. Подходът за справяне с протестите се подкрепя, макар и негласно, от НДСВ, от ДПС (естествено), и от ГЕРБ. Нека си припомним – кметът Борисов на практика неколкократно отказа разрешение за протести. Защо? Ами защото Борисов не се притесни да даде градинка на Христо Ковачки, приближен на Доган. Май всички работят с Доган.
  5. Ако продължим да назначаваме подобни министри, по-добре да се разотиваме.

2 коментара:

Glacierise (a.k.a. Hristo Velev) каза...

Нека организираме граждански протест срещу министерстването на Румен Петков, и полицейщината в България. Прецедентите са вече твърде много - полицейско насилие, абдикация от задължения за защита на гражданите, репресии над свободата на словото.

И без да искаме разрешение от Бойко Борисов.

Пишете коментар тук, ако сте заинтересовани от участие в такъв протест.

Христо Велев

Реалполитик каза...

Последната ни статия предизвика оживена дискусия сред приятелите на Реалполитик. Някои ни направиха забележка, че сме стигнали в твърде далеч в нападките си срещу Петков.

Но истината е такава. И още един показателен факт - пребиха до смърт шведски (!) гражданин в дискотека "Хелп", на 24 (!) години.

Дотук можем да коментираме само, че явно охранителите нямат страх от закона и че са достатъчно видиотени, за да убият младеж, защото "прави проблеми".

Оказва се обаче, че зрител на bTV, който е станал свидетел на случилото се, е изпратил заснетото от него видео, от което се вижда как полицаи безучастно наблюдават побоя над момчето.

Разбирате ли за какво става въпрос? Седят безучастно, докато убиват човек. Хайде да повторим - полицаи седят безучастно и наблюдават убийство на човек.

Както можете да се досетите, лицето Петков си трае. Проверявали случая.

И най-тъжното е, че опозицията в НС блее.