16 юли 2007

Нов лидер без късмет?


Пламен Юруков е новият лидер на СДС. Той беше избран след балотаж на вчерашната извънредна 17-а национална конференция на партията. Пламен Юруков - съсобственик на фирмата за производство и пакетиране на кафе "Спетема", издател на сп. "Философски форум" и президент на Българската федерация по айкидо, спечели председателския пост в надпревара с още трима кандидати.

Дотук добре. В програмната ни статия за дясното вече стана дума, че мениджърите от частния бизнес са естествен резерв за създаване на десни лидери в България. В този смисъл изборът на Юруков е крачка встрани от процеса на тотална маргинализация на СДС; всички останали кандидати биха повлекли съюза със страшна сила надолу.

Кое обаче ни кара да се съмняваме в успеха на Юруков?

На първо място, може да се окаже, че вече е късно да се съживява СДС. Партията е в много тежко състояние и свидетелство за това беше полупразната зала 3 на НДК в неделя. Сам бившият лидер Стоянов каза, че на практика е загубил времето на седесарите, и че на него се дължи провалът на изборите за Европейски парламент.

В структурите по места са останали или само най-големите фенове на СДС, или тотални опортюнисти, които използват синьото знаме, за да бутат частните си интереси в общините. Всъщност представител на тази класа беше и един от кандидатите за лидер на СДС – Стефан Иванов. Тази олигархична класа ще играе мъртво вълнение срещу опитите на Юруков да прави реформи в СДС.

Второ, самият Юруков има неясен профил. Фактът, че е председател на спортна федерация, го причислява към една много малка и често обстрелвана група хора с разностранни интереси (да си припомним, че Манол Велев пък е председател на федерацията по боулинг – на пръв поглед безопасен спорт).

Не разбрахме каква точно е мотивацията на Юруков да управлява СДС; не разбрахме и на какъв екип ще разчита.

Всичко това ни кара да сме скептични към бъдещето на СДС. И това не е толкова страшно, ако СДС потъне бързо. Но ако партията продължи да води типичното си полу-битие, раздирана за н-ти път от скандали, то това ще ерозира идеята за дясно въобще. И ще налее още вода в мелницата на Бойко Борисов, за съжаление.

3 коментара:

Анонимен каза...

Реалполитик, с прискърбие отбелязвам, че коментарите ви са твърде плитки и "ангажирани". Ако сте добронамерени, нормално е да изчакате поне 7 дни след встъпването в длъжност на новия лидер, преди да плюете.

Реалполитик каза...

Ние ще наблюдаваме работата на Юруков и след първите 100 дни на поста му. Ангажирани сме, доколкото искаме дясното да има някакъв глас в политическия живот на България. Ако Юруков бъде този глас, ние ще го подкрепим на 100%.

Впрочем първото ни предположение - за дестабилизиращата роля на Стефан Иванов, вече се сбъдва - той иска да се коалира с Бойко Борисов в София. За това става дума - дори и Юруков да се окаже перфектен политик, ще му е много трудно да се справи с общинските апаратчици. Но ние му стискаме палци, не се съмнявайте в това.

Анонимен каза...

СДС е мъртво!!!Докато не бъдат осъдени морално всички деструктори вътрепни на дясното,не бих повярвал на никой нов ръководител!!!Ако това момче беше излезло и казало че Костофф,Натка Гаражната и Пепи Коня са мърши,тогава бих се замислил...
А иначе ,поредния Жорж Ганчев...