20 юли 2007

Първанов, архивите са живи


Президентът Георги Първанов е бил секретен сътрудник (СС) на Първо главно управление на Държавна сигурност, потвърди официално комисията по досиетата, която оповести резултатите от проверката за миналото на президентите и техните екипи. Първанов е вербуван през октомври 1989 г. и е снет от отчет през 1993 г. Псевдонимът му е "Гоце".

Такааа. Първанов Е бил секретен сътрудник. Я да видим сега какво казва той преди президентските избори миналата година:

„Такава папка има в архивите на разузнавателната служба. Тя съдържа информация за мен и нищо друго – нито ред, нито знак, от мен. В тази папка е отразена работата ми като научен консултант и редактор на един виден български емигрант – голям родолюбец, изстрадал националната ни кауза.”

Понеже Първанов е реагирал бързо, а председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов още по-бързо (в рамките на работния ден), имаме на разположение делото на СС Гоце (без 36 страници, но за това – после).

Какво пише там:

„Притежава необходимите лични (! б.р.) и професионални (! б.р.) качества за изпълнение на задачи по линия на културно-историческото разузнаване.”

„Първанов, по мое искане, ми предостави кратка информация в писмен вид относно работата на секцията, за своето участие.”

„Същият има готовност и желание да работи с органите на ДС.”

„(…) на Първанов е възложено да подготви статия за отпечатване във вестника на македонската патриотична организация /МПО/ в Канада. „Македонска трибуна”, за провеждането на АМ.”

„СС „Гоцев” активно е участвувал по изготвянето на АМ „Габеро”

Уважаеми господин президент, вие сте излъгал.

Излъгал сте защото:

  1. Сте участвал с лично написана от вас справка за работата на научната ви секция в процеса на осъществяване на тотален контрол върху българските граждани от ДС;
  2. Сте изявил желание за работа с органите на ДС, а не на М(н)ВР или пък Социнтерна;
  3. Сте участвал в изготвянето и провеждането на активно мероприятие (АМ), което не ще да е било само издаване на книга. Разбира се, ние не знаем какво точно е било АМ „Габеро” - липсват страници. Но ни звучи като цедене на информация от немощен старец, който наивно си мисли, че младото момче историк иска да му помага за изясняване на някаква истина по македонския въпрос…

Наивно е да ви искаме оставката. Вие сте готов буквално на сделка с дявола, за да останете на власт; и нямате срам от никого. Наивно е да си мислим, че рейтингът ви ще се разклати сериозно – българските граждани явно могат да живеят с мисълта, че вие ги представлявате.

Но нищо не ни пречи да изразим отвращението, която предизвиквате у нас. Дълбоко, искрено отвращение към едно морално нищо. Към една дребна душица, която поради своята тотална сервилност достигна своя звезден миг като президент на РБ.

5 коментара:

Pux4o каза...

Следя Ви блога с интерес и мисля, че често казвате много истини и давате конструктивни предложения и коментари, но това не е от тях. Може би съм наивен, но не виждам нищо лошо човек да е работил за външното ни разузнаване (ПГУ). До колкото разбирам системата, човек трябва да се срамува само ако е работил за политическа полиция (Шесто Главно Управление) и то преди '89 (защото сега се казва ГДБОП). Първанов е бил ползван за някакви АМ свързани с македонския въпрос. Явно е работил ако не в наша обща ползва, то поне не в наш ущърб. А защо Първанов лъже, защо липсват страници, мисля на всеки е ясно, че ако излезе информация, че президента ни е работил активно против дадена държава (може би Македония) и се предоставят конкретни факти и последици -- това ще е абсолютен дипломатически скандал!

Първанов явно е замесен в достатъчно мръсни игри и политически интриги, че да му слагам ореол на патриот. Сигурно отдавна е сключил сделката с дявола. Не ми е люминец, но на последните избори нямаше по-читав, защото дясното се биеше за торбата с близалки, а центъра беше компрометиран.

Този Ви коментар е чист популизъм в моите очи, достатъчно низък, за да бъде сравнен с АТАКА. Очаквах и все още очаквам, повече от Вас.

Анонимен каза...

Скъпи ми Aleksandar-е,
крайно време е ти и такива като теб да разберат, че няма "почтени" служби в ДС.
Какво като е първо главно?На кого е служило то - на мракобесната БКП!
Защо нямаме българско лоби в чужбина както имат другите държави? Някога замислял ли си се, че точно тези "емилбоевци" са донесли много страдания както на българските емигранти, които по някакъв щастлив начин са могли да избягат от "лагера" България, така и във взаимодействие с шестаците, на техните роднини тук, в страната.
Всеки доносник трябва да бъде осветен до побеляване, защото иначе рискуваме да живеем в едно безкрайно шоу "Невада", на което да пляскаме въодушевено (по даден знак) с ръчички, да викаме контролирано уу-уу-уу и да гледаме как винаги някой друг познава "точните килограми".

Реалполитик каза...

Тук нека не бъркаме понятията. Ние казваме (и това вече е безспорно), че Първанов е излъгал в хода на кампанията за своето преизбиране. За нас той не е бил, не е и не може да бъде възможен кандидат за президент. В този смисъл ако и да не беше СС, пак нямаше да ни харесва.

Що се отнася за това в чия полза е работил, няма спор, че е работил за системата. Харесвал е системата и когато тя му е открила скритата си страна, той с радост й е съдействал.

Ако си мислите, че в държавата България е имало честни патриоти, които са работели за Родината, а не за Партията, значи мястото Ви не е тук. Нека го кажем ясно - невинни агенти НЯМА. Всеки един от тях е направил своя неморален избор в името на своето развитие, в името на кариерата. В името на Партията, не на България.

Тези деления на "добри" и "лоши" агенти са част от мизансцена, който сътвори преди години един о.з. генералл Ние не ги приемаме и имаме добри основания за това. Същият генерал Гоцев е казал на 20 януари 1990 г. на колегиум в МВР:

"Другарки и другари, разрешете само да кажа, че първо, действаме не само като оперативни работници, а и като политически лица. Всички ние без изключение носим и политическо бреме."

Както се казва, без коментар.

Анонимен каза...

А ние му вдигнахме паметник !
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=1785892

Анонимен каза...

Da slugish na Rodinata e dulg i chest za vseki bulgarin. Po onova vreme Parvanov e slugil na Rodinata i tova ne e pozorjash fakt. No sega slugi na amerikanzite i evropejskite pravitelstva , i tova dalboko me otvrashtava.