06 декември 2007

Голямото раздаване


Станаха ясни в общи линии разходите от бюджетния излишък. Оказа се, че парите, които ще се харчат, са близо 1.4 млрд. лв., или с 200 млн. лв. повече от одобрените до момента средства от парламента.

Както и предвидихме, парите са ужасно много и без никаква обосновка за необходимостта от тяхното изхарчване. Но боде очите сумата от над 350 млн. лева, или 25% от тези разходи. Та тези 350 млн. лева били предвидени за министерства и програми под контрола на ДПС.

Считайте, че от тези пари поне половината ще бъдат директно откраднати. Но това е едната беля. Другата е очевидното нарастване на влиянието на ДПС в тристранната коалиция и БСП.

Ясно е, че кризата в НДСВ (насърчена от самия Доган), разклати коалицията. Но е изненадващо колко бързо и колко доходоносно ДПС успяха да превърнат в пари своето нараснало значение в коалицията. С други думи ако гледаме тези 350 млн. лева, схемата вече не е 3-5-8 (която отрежда на ДПС около 18%), а нещо друго (където ДПС взима ¼).

Този феномен, наред с идеята Първанов да назначава директора на Национална агенция „Сигурност” води на извода, че Доган се опитва да се окопае едновременно в службите за сигурност и в икономиката на страната.

Питаме се това ли е бъдещето на България – слаби партии и един супер-олигарх, който балансира всичко и всички?

2 коментара:

Maya M каза...

Ако не въведем мажоритарна система, нищо чудно и това да стане.

Реалполитик каза...

Мажоритарната система сама по себе си също не е панацея. Проблемът е фундаментален - ние избираме за лидери брутални и ограничени хора. Те на свой ред не успяват да правят много политика отвъд кражбата, заради която са поели постовете си.

С други думи имаме проблем на лидерството и не е сигурно, че ще го решим с нова избирателна система.