03 декември 2007

Атаката на Путин

Преди време обяснихме, че Путин просто няма друг избор, освен да вземе максимума на парламентарните избори. Това е така, защото самият той има нужда от цялата подкрепа, която може да събере. Но какво би могло да притесни Путин дотолкова, че да прибегне до мерки като заплахи за уволнение и спиране на бюджетното финансиране за учреждения и болници?

Политическата съдба на Владимир Путин все още е поставена на карта. Дори и да прати свое протеже в Кремъл, това не му гарантира нищо. От друга страна за сега не дава сигнали, че е готов да прегази конституцията.

Тогава му остава само едно – да консолидира силна организационна подкрепа (което и прави с мощната победа на „Единна Русия”). Путин много добре знае, че за да има баланс в групата от Санкт-Петербург, е необходимо той да има достатъчно инструменти за влияние след като слезе от поста си.

Ако погледнем резултатите ще видим, че с всичките ресурси на държавата Путин си е осигурил 63% от гласовете. 63% при положение, че той лично води федералната листа и че използва всички позволени и непозволени похвати изобщо не е толкова много. Най-вероятно далеч преди изборите Путин е знаел, че ако не се намеси решително и със здрава ръка в кампанията, „Единна Русия” може и да не придобие лелеяното мнозинство, още по-малко пък конституционно.

Така че Путин съвсем логично се хвърли в борбата, за да спечели това, което може да му гарантира реална власт и след 2008 г.

Отделен е въпросът, че според нас не си е направил добре сметката и че най-вероятно в Архангелское вече се водят консултации за неговото обезвреждане.

Няма коментари: