27 декември 2007

Убиват демокрацията, защото пречи

Убиха Беназир Бхуто. Новината не е неочаквана – от завръщането и в Пакистан нейното появяване пред публика е почти винаги свързано с безредици и опити за атентати. Някой може да каже, че сама си го е търсила – след като постоянно вървяха предупреждения за живота и.

Но истината е, че не само ислямистите искаха да посегнат на Бхуто. При пристигането си в Пакистан преди няколко месеца тя беше написала едно писмо, което мъжът и да предаде на президента Первез Мушараф в случай, че бъде убита. Там, в писмото, бяха посочени хора от тайните служби на Пакистан като пряко отговорни за смъртта на Бхуто. Последваха няколко посегателства срещу живота на Бхуто, безуспешни. Мушараф, разбира се, не смени посочените лица.

Не Ал Кайда уби Бхуто, а хора от разузнавателния и военния елит на Пакистан. Те се страхуват от демокрацията и ще направят всичко възможно, за да задържат Мушараф или някой като него на власт.

В тази част на света демокрацията така или иначе не е много популярна. Но убийството на Бхуто може би маркира началото на нова ера на нестабилност в Пакистан, която ще има дългосрочни последици. Убийците на Беназир Бхуто може би си представят, че нейната партия ще загуби изборите и всичко ще продължи по старому. Според нас Бхуто е калкулирала смъртта си и е имала план. Остава да видим дали оттук насетне Пакистан ще поеме по пътя на демокрацията (макар и особена), или ще заприлича на Ирак.

По-важното е друго. По стратегически причини САЩ и страните от ЕС никога не са били твърде критични към особеностите на управлението на Мушараф. В името на стабилността на Пакистан НАТО не извършва операции на територията на Пакистан, където се крият, прегрупират, въоръжават талибаните и членовете на Ал Кайда. Част от тази „сделка” с Мушараф, разбира се, беше постепенното въвеждане на партийната демокрация в Пакистан като бариера срещу влизането на ислямистите във властта. Мушараф се провали.

Не намираме никаква логика в продължаване на подкрепата за президента на Пакистан. Според нас сега е моментът да се свърже убийството на Беназир Бхуто с пасивността на Мушараф срещу ислямистите и Ал Кайда. Впрочем президентът на Афганистан, Хамид Карзай, отдавна предупреждава, че Мушараф не е този, за когото се представя. Крайно време е САЩ и Европейския съюз да заемат принципна позиция срещу него.

Няма коментари: