19 ноември 2007

Първа среща на Бойко с народната любов

Само няколко седмици след местните избори и след множество обходни маневри стана ясно, че Бойко Борисов все пак ще отвори депото в Суходол. Разбра се още, че за балиране и извозване на отпадъци са платени над 150 милиона лева. Сега ни в клин, ни в ръкав Бойко Борисов се сети, че депото имало капацитет за още 18 месеца.

Съвсем разбираемо жителите на Суходол скочиха като един. Тук не е мястото да обсъждаме дали имат моралното право да протестират. Факт е, че Бойко Борисов няколко пъти ги увещаваше, че работи за нови площадки, заводи и т.н. Факт е още, че извозването на софийския боклук се оказа една от най-скъпите обществени дейности в цяла Европа.

Така минаха няколко години, за да се окаже сега, че Бойко Борисов няма полезен ход. Парите за балиране са дадени, концесията е прехвърлена от Вълка на Equest, но решение няма. Освен всичко друго се оказва, че в Суходол не могат да се депонират бали и че най-вероятно Столична община ще плаща неустойки по договорите с фирмите за балиране.

За политик като Бойко Борисов сблъсъкът с гражданите на Суходол ще е тежко изпитание. За пръв път той ще бъде от другата страна на барикадата – срещу недоволните, защото ги е излъгал. По навик Борисов ще се оправдава със Станишев, кишата и международното положение. Но на суходолци тези приказки май вече не им минават. За пръв път ще станем свидетели на много тежки сблъсъци между граждани и МВР след 10-ти ноември.

Това, което убягва на стратезите на ГЕРБ е, че това е само началото. Криза с боклука в близо двумилионния град София ще е сериозен удар срещу платформата ГЕРБ.

За нас остава да си отговорим на въпроса – от тези 150 милиона лева колко всъщност са отишли по сметките на Борисов? И ако утре той стане министър-председател какви други емоции ще ни създаде?

1 коментар:

Анонимен каза...

Ние, сдружение „Защита здравето и живота на населението и околната среда”, поканихме деца от различни възрастови групи, които да рисуват на тема „ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ НА ЧИСТО”. Конкурсът ще се проведе в неделя, 23.03.2008 г. от 10:00 до 12:00 часа в центъра на квартал Суходол. Официалната част започва в 11:00 часа. Рисунките ще се оценяват от петчленна комисия, състояща се от едно дете, учител по рисуване, член на суходолското екологично сдружение, журналист и един жител на град София. Ако Вие имате желание да бъдете член на комисията, можете да напишете кратък и-мейл на info@suhodol.org, като не забравяте да посочите мобилен телефон за контакт. За първите трима най-добри малки художници сме предвидили награди – DVD PLAYER, MP3 PLAYER и РАДИО ЧАСОВНИК! За всички останали ще има специални изненади. Към момента за участие са се записали двадесет и четири деца, но ако има и други желаещи, то те или техните родители могат да напишат и-мейл на info@suhodol.org и така да се включат в конкурса. Нека всеки да се чувства добре дошъл! :)

Рисуването е едно от най-любимите занимания на децата. То е едновременно увлекателна игра, творчески процес и демонстрация на умения и зрялост. Рисунката отразява уникалния поглед на детето за света около него. В нея то проектира себе си, своите преживявания, представи и стремежи. Езикът на рисунката предава детските преживявания, защото детето рисува не само това, което вижда и знае, а преди всичко това, което чувства. Посредством рисуването децата изразяват това, което на нас възрастните често ни е трудно да изкажем с думи. Така малкият човек се себеоценява и оценява нас – вече порасналите деца.

Вижте повече информация на www.suhodol.org