07 ноември 2007

Запознайте се с най-опасната държава в света – Пакистан

След като Первез Мушараф обяви извънредно положение и арестува стотици представители на опозицията и адвокати, пристигат сведения, че въоръжени бунтовници, ръководени от проталибански, ислямистки духовен водач, са установили контрол над северозападните части на Пакистан.

Случва се нещо много сериозно. За повечето експерти по геополитика Пакистан (а не Иран, Ирак или Северна Корея) е най-опасната държава в света.

Защо те смятат така?

Пакистан е всъщност изкуствена държава, създадена след отказа на мюсюлманите в колониална Индия да участват в създаването на новата индийска държава. 169 милиона пакистанци са разделени между поне 5 етнически групи, които имат малко общо помежду си. Най-проблемни са пащуните (етническа група, която живее и в Афганистан). Пащуните са силно повлияни от движението на талибаните и Ал Кайда. Смята се, че самия Осама бин Ладен се крие някъде по границата между Афганистан и Пакистан.

Основното разделение в Пакистан е между светски настроените жители на градовете и ислямистите в планинските райони. Досега пакистанската армия удържаше целостта на държавата и обществения ред. Напоследък обаче зачестиха терористичните атаки вътре в Пакистан, а съдебната власт открито се противопоставяше на Мушараф и в известен смисъл толерираше ислямистите, за да упражни натиск върху военния режим.

Сега Первез Мушараф се бори както за запазване на единството на Пакистан, така и за личното си оцеляване като лидер. Според много наблюдатели може би е най-добре Мушараф да бъде заменен от друг лидер и все пак да се проведат избори, дори и забавени. По този начин ще се неутрализира недоволството срещу генерала и ще се спечели време в борбата срещу ислямистите.

Остава да видим дали пакистанската армия ще се справи с бунтовниците. В противен случай може да се стигне до разпад на държавата Пакистан с изключително тежки последици за международната сигурност.

2 коментара:

Анонимен каза...

Да не забравяме все пак и факта, че Пакистан разполага с ядрено оръжие. Засега Первез Мушараф удържа положението, но не е ясно докога, още повече че му се оказва силен международен натиск да отмени военното положение. Между другото не се ли казва "пУщуни"?
r2

Реалполитик каза...

Има разни езиковедски спорове, повече на този линк:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pashtun

Никой не е забравял, струва ни се, че Пакистан има ядрено оръжие.