23 ноември 2007

Игра за 1 милиард лева: „Дайте да дадем!”

Оказа се, че правителството ще изхарчи над 1 млрд. лв. от натрупания бюджетен излишък. Според вестник Дневник парите ще отидат за пътна, железопътна и екологична инфраструктура, безлихвени заеми на общини, свързани с довършване на европроекти, както и по два неизпълнени ангажимента пред Брюксел - изграждането на тел.112 и попълването на нефтените запаси.

Забележете, парите ще се харчат за вече планирани, но закъснели или дори провалени инфраструктурни проекти. С други думи правителството ще плати над 1 млрд. лева допълнително за неща, които вече е трябвало да са готови. Обещава се, че ще има точен списък и подробна информация за кои проекти ще се дадат пари.

На нас това ни прилича на пладнешки обир в стил „последно раздаване”. Докато не се види конкретния списък и не се засекат вече направените разходи с предложените плащания от излишъка не можем да преценим дали наистина не става дума за корупция в гигантски размери. Вече има такъв прецедент с фонда на Милен Велчев за инфраструктурни проекти. Впрочем тези нови разходи се защитават от цялата коалиция в един глас; рамо до рамо са довчерашни врагове.

Очакваме с интерес списъка с проектите и разчетите къде ще отидат парите. Дано не сме прави.

Няма коментари: