06 ноември 2007

Равносметката след местните избори

След проведения балотаж за кметове на общини, кметства и райони е време да направим равносметка на местните избори ‘2007.

Заслужава си да първо обърнем поглед към резултатите – те са истинската оценка на политическия пазар.



Общински съветници

Както вече отбелязахме, най-много ни интересуват получените гласове за общински съветници, защото те са сравнително обективен критерий за политическото влияние на партиите в цялата страна. По този критерий ГЕРБ печели изборите с около 590000 гласа срещу 512000 за БСП.

Кметове на областни центрове

Следващия важен резултат е за кметове на общини – областни центрове. Това е така, защото областният център е реалният лидер на областта; много инфраструктурни проекти и административни процедури зависят от тези кметове. По този показател БСП спечели кметове в 11 областни града, а ГЕРБ - в 10. БСП ще управлява в Благоевград, Варна, Ловеч, Перник, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Търговище, Хасково и Шумен. ГЕРБ печели в Бургас, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора и Ямбол. Представители на десните сили (главно СДС и ДСБ) спечелиха във Велико Търново, Кюстендил, Плевен, Пазарджик и Монтана. ДПС печели в Кърджали.

Кметове на други общини и кметства

Според ЦИКМИ кметовете на кметства на БСП в цялата страната след преброяване на протоколите са 700, но в това число влизат и непартийните кандидатури. Броят на кметовете на кметства за ДПС са около 700, ГЕРБ ­ около 300, СДС и НДСВ имат по над 200, Земеделски народен съюз и ДСБ имат около 150 и "Атака" ­ 31.

Анализ на резултатите

Според нас има две основни тенденции след местните избори ‘2007: опорочаване на процедурата за гласуване и неубедителен възход на ГЕРБ.

Гласуването беше опорочено на много места – ние вече писахме за ттактиките на ДПС и ГЕРБ. Разбира се, БСП не остана много по-назад, макар че на практика дишаше прахта на ГЕРБ и по отношение на купуването на гласове, и по силови тактики. Каквото и да мислим за Румен Петков вярно е, че без засилено присъствие на МВР в градове като Перник щяхме да сме свидетели на много грозни гледки. На други места като Созопол обаче МВР си писа дъждовни и остави мутрите с красиви имена да се оправят както могат.

Това е основният проблем на тези избори – тактиките на ДПС и ГЕРБ, в по-малка степен БСП, тотално обезкуражиха тези, които и без това изпитват недоверие към изборите. Тези, които гласуват пък се питат: „какво значение има моя глас ако за другия кандидат гласуват всички роми и дори леля ми, защото дава по 100 лева?”

Ако не се положат усилия и не се предприемат мерки най-много ще пострада БСП, доколкото има най-малко оперативен опит в подобни мероприятия, пък и не е добре финансирана. Що се отнася до демокрацията, тя очевидно деградира. Деградацията може да създаде сериозни проблеми при радикализация на част от гласоподавателите дори отвъд проекта „Атака”.

ГЕРБ очевидно НЕ спечели тези избори. Да, резултатите са добри, но честно казано ГЕРБ можеше да постигне много повече. Заиграването на Бойко Борисов с дебелите вратове дразни хората, както ги дразнят и някои негови представители по места, които вече се държат като местни феодали. Част от хората разбраха, че извън Борисов всъщност ГЕРБ няма кой знае какъв пълнеж. Димитър Николов в Бургас беше може би единствената приятна изненада.

За другите партии като че ли няма кой знае какво за казване, ако изключим будещата недоумение и донякъде умиление арогантност на Ахмед Доган. Десните сили се понапънаха и родиха някакви резултати, но фундаменталният проблем с лидерството си остава. НДСВ е просто бележка под линия – дори Сакскобургготски се престраши да каже, че са очаквали повече.

Заключението е следното – категорично няма условия за предсрочни избори освен ако събития извън контрола на тройната коалиция не я разбият. Поведението на ГЕРБ намалява техния потенциал и закономерно няма да доведе до стабилно мнозинство в следващия парламент. Ахмед Доган започва да става реална заплаха за националната и регионалната сигурност, доколкото може да радикализира част от обществото до степен да предприемат насилствени антитурски действия.

Няма коментари: