28 май 2007

Кой е за смяна?

Когато се заговори за промени в правителството толкова често, то обикновено се случва. Етапът на подготовка на промени в правителството вече е започнал и те са по-скоро въпрос на време.

Кои обаче да си отиде от Министерски съвет? В политическия пъзел не винаги се сменят най-некадърните или най-корумпираните министри. Нещо повече, сделките, които са сключвани при съставянето на правителството на БСП, НДСВ и ДПС, допълнително утежняват задачата на Станишев. Това е така, защото той трябва да балансира интересите на трите партии, както и интересите в самата БСП.

Ние не сме ограничени от подобни трудности и затова можем спокойно да кажем кой и защо трябва да си ходи. Имената са подредени по реда на тяхната значимост и спешност.

  1. Румен Овчаров

Овчаров незабавно трябва да бъде отстранен от правителството. Рядко в съвременната история на България са ставали толкова очевидни връзките на един министър не просто с обръчи от фирми, а направо с чужда държава. Овчаров прокарва руски икономически интереси в тази държава. Това е ясно. И трябва да си ходи – това също е ясно.

  1. Румен Петков

Петков доказа, че може да бъде политически оцеленец и че годините като кмет на Плевен са му създали дълбоки симпатии към определни представители на организираната престъпност, най-вече Младен Михалев – Маджо, но не само. Какво МВР, какви пет лева – човекът си закриля приятелите, а журналистите отнасят боя. Разбира се, има и много конкретни, политически аргументи за смяната на Петков – дознанието буксува.

  1. Джевдет Чакъров

Министър Чакъров е бич агарянский за всеки предприемач, който е поискал нещо от Министерството на околната среда и водите. Оставането му в министерството ни гарантира липса на политика по околната среда, страхотни санкции от Брюксел и нови проблеми с околната среда – за пример можем да дадем управлението на водите, което просто не се случва в тази държава.

  1. Емилия Масларова

Тази жена е неадекватна. Тя е социален министър, а не майка на всички трудещи се в държавния сектор. Нейните искания за отвързване на заплатите са сериозен симптом на стремежа към безконтролно харчене – нещо типично за БСП.

  1. Радослав Гайдарски

Здравеопазването е част от критичната инфраструктура на всяка държава. В този смисъл Гайдарски оставя на произвола на съдбата бъдещето на България, докато цялата здравна система тъне в дългове и по-важно – липсва отчетност.

  1. Георги Петканов

Петканов е ненужен. С каквото и да се занимава, явно не му остава време за съдебната ни система. В същото време се оказва, че част от поправките на ЗСВ, НПК и ГПК нямат никаква логика и са даже в противоречие с препоръките на Европейската комисия.

Спираме дотук не защото нямаме критики към другите министри. Но според нас ако не се направят тези промени, така или иначе вредата за България ще е толкова голяма и очевидна, че ще бутне кабинета, и то скоро. Само ако прояви смелост Станишев може да оцелее, поне за известно време.

Няма коментари: