01 юни 2007

Правосъдието – същината на проблема

Пред "Нова телевизия" уволненият през миналата година от вицепремиера Емел Етем бивш шеф на държавния резерв генерал Димитър Димитров огласи съдържанието на протокол от среща на акционери във фирмата "Алтаир" през 2004 г. В него свързваният с бизнеса на ДПС Мирчо Петков-Циганина обяснява на руските си партньори, че заради похарчени 19 млн. лв. за партии, политици и магистрати има финансови затруднения и затова не може да им се издължи в срок.

Автентичен ли е този протокол? Има ли истини в него?

Не, не е автентичен. И да, вероятно има истини в него.

И децата знаят, че Мирчо Петков – Циганина е основен спонсор на ДПС и че благодарение на ДПС е успял да източва Държавния резерв дълго време (а може би в момента?). И децата знаят, че ДПС е по-скоро търговско дружество с никаква отговорност – и то по-скоро еднолично.

Съдържанието на „протокола” и някои други негови особености ни карат да мислим, че не е автентичен. Но прокуратурата, колкото и да и е тъжно, ще трябва да провери твърденията в него. Очакваме освен това същата тази прокуратура да бъде така добра да изиска разпит на посочените в протокола руски граждани. Всъщност много държим на това.

Но какво можем да очакваме от прокуратурата? Проверката срещу Овчаров и Александров показа, че тази прокуратура и този главен прокурор – Борис Велчев, са неспособни да надскочат собствените си обвързаности и да бъдат необвързани. При съобщаването на резултатите те се държаха гузно – като хора, които знаят, че вършат нещо нередно, но няма как.

Именно това „няма как” лека-полека задушава остатъците на държавност. Преди хората само предполагаха, че се извършват престъпления, наречени за благозвучие „далавери”. Сега всичко е ясно – кой на кого какво и колко е дал. Е, може да има преувеличения, но може пак да ни се спестява част от истината.

Какво се оказва обаче? Оказва се, че дори прокуратурата, която е уж независима и която е длъжна да обвинява, си прави оглушки. Защо? Ами защото и прокуратурата участва в раздаването на пасове, което прави възможни хора като Мирчо Циганина.

За пореден път ще отбележим – държава, в която няма правосъдие, не е държава. И ако всички съдии и прокурори, и следователи искат да живеят някой ден в истинска държава – да се чистят. Ако не – още 50 години ще храним Мирчо Циганина (и Маджо, и ТИМ, и Златко Баретата, и Алико, и кой ли не).

2 коментара:

Анонимен каза...

Добра позиция, но как ще се реализира на практика? Не можем да се съдим само на базата на информация от типа ЕГК (Една Госпожа Каза). Това вече го "играхме" през 50-60 те години и, както знаем, не доведе до нищо добро. В случая някой си бивш директор на Резерва, донася няколко листа при Коритаров и "озвучава" ефира! Какво очаквате? Да спрем да дишаме до изясняване на случая от ФБР или ФСС?

Реалполитик каза...

Според юристи от гледна точка на НПК има и законен повод, и достатъчно данни за образуване на досъдебно наказателно производство срещу неизвестен извършител.

Отделен е въпросът защо Димитров е показал точно сега този документ.

Със сигурност не искаме някой да спира да диша (а и сме против смъртното наказание - част от европейския цивилизационен избор е). Казваме само, че има поле за разследване на твърденията. ФБР няма да ни помогне в случая. Още по-малко пък ФСС (тя би могла да попречи, но това е друга тема).

Нека разпитат самия Петков, Доган, Етем, Манчев, цитираните в протокола руски граждани. Нима намирате нещо лошо в това?