10 юни 2007

Буш в София

Президентът на САЩ Джордж Буш пристигна на официално посещение в България. В рамките на посещението той ще разговаря с президента Първанов, премиера Станишев и ще участва в дискусия със студенти.

Какво всъщност прави Буш в София?

На първо място, Буш се старае да консолидира своите външнополитически приоритети след последната размяна на реплики с Русия преди срещата на Г8. Неговата администрация е буквално следена под лупа от Конгреса и Сената в областта на външната политика и Буш иска да покаже, че Америка не е толкова изолирана, колкото я показват понякога медиите.

Неслучайно Буш идва точно сега у нас. В САЩ си задават доста въпроси по отношение на външнополитическите приоритети на България в контекста на енергийните споразумения на Овчаров с Газпром. От друга страна България има ключово значение на полуострова като гарант на стабилноста. Буш иска независимо Косово, а това не е възможно без нас.

Буш иска от първо лице да чуе позицията на българското правителство и по отношение на ПРО щита – искаме ли да ни покрива, ние какво даваме, защо. Може да се очаква и усилена дискусия по детайлите за разполагането на американски войскови единици у нас.

САЩ в момента обръщат поглед към България, защото разпознават един предвидим и последователен партньор, с който могат да работят. Те знаят достатъчно добре кой кой е в българската политика и едва ли гледат на Първанов с ентусиазъм. Но концепцията им за развитието на южното направление на НАТО е тясно свързано с активността на България в политическата и военната област.

Затова можем да очакваме едно позитивно посещение, на което ще бъдат избягвани неудобните въпроси.

Няма коментари: