05 юни 2007

К’ъв си ти бе?


Владимир Путин в прав текст е казал, че ще се появят нови цели за руските ракети в Европа, ако тук се разположат елементи от американския стратегически ядрен потенциал. За да развесели аудиторията Путин добавил, че е абсолютен демократ.

Какво всъщност иска да каже Путин?

Оставяме настрана геополитическите съображения, които вече сме обсъждали. По-важно е какво иска Путин, а не дали има основания. Според нас той все повече изпада в политически цайтнот в собствената си държава и използва чудесния повод – ПРО щит, за да отвлича вниманието на руските си поданици от вътрешнополитическите проблеми.

Настървяването на руския народ срещу войнствения американски империализъм е запазена марка на Кремъл. Така хем се громи врага, хем се утвърждава „вярната линия” на ръководството, на водача.

Путин не стои добре на фона на собствената си държава. Там, където области с размерите на половин Европа нямат реален шанс за икономическо съживяване, където всъщност населението през 2025 г. ще е с близо 30 милиона по-малко – за тази Русия става въпрос.

Това е една държава, която постоянно се вглежда в себе си, дори води дебат със себе си, но е толкова объркана и разколебана, че дори един Путин и се струва сериозен политик и водач. А всъщност Путин си остава един разведчик, на който му е провървяло – без визия, без реална представа що е бизнес.

Истината е, че на края на втория му мандат цялата държавна машина не е достатъчна да му осигури дългосрочно участие в политиката на Русия. Но проблемът не свършва, а всъщност започва със смяната на Путин. При положение, че цял Кремъл се занимава с лобиране за газови проекти, промотиране на регионални бизнеслидери и теории на конспирациите, Русия няма как да стане по-добро място за живеене.

Всичко това може да значи, че бъдещето на Русия може да доведе нови радикални демагози до властта. Заплахата не е малка, като се има предвид влиянието на радикализацията върху процедурите за взимане на решения. Все още Русия е ядрен гигант с реална огнева и стратегическа мощ. Проблемът и е, че дори с доставките на нефт и газ си остава икономическо джудже. А това страшно изнервя функционерите.

Притеснението относно качеството на наследниците на Путин във властта е основателно. Ето защо Европа и САЩ трябва да работят с Путин сега – въпреки неговите простотии. Само така може да се вкара поне малко акъл в иначе бетонните глави на чичковците в Кремъл.

4 коментара:

Анонимен каза...

Така хем се громи врага, хем се утвърждава „вярната линия” на ръководството, на водача.

Добре казано, но отдавна всеобща практика между неуспешните лидери с проблеми/трудни решения. Дори някои са по-изобретателни и пренасят насъскването на далеч по-безопасни места като футболни шампионати :)

Проблемът и е, че дори с доставките на нефт и газ си остава икономическо джудже.

Русия винаги е била икономическо джудже, дори по царско време. За да се промени това, ако изобщо е възможно, трябва да си построят държавата на ново. А "гениалната" политика на ренационализация на Путин е просто част от плана на старите чичковци от КГБ, които са раздали баницата в зората на "демокрацията" и сега си я прибират от непослушните олигарси (и ги пращат на оня свят или в Израел). Но Путин не е бизнесмен! Той е геополитик, който търси да си управлява ресурсите по начин, който да му осигури диктатура на "кранчето" над по-голяма част от Европа, по възможност дори отвъд някогашната желязна завеса. Западняците са вече енергийно със свалени гащи, затова е по-добре да работят с чичковците от КГБ, защото те държат и хляба и ножа в Русия.

Реалполитик каза...

Има една последователност при изчерпаемите ресурси - колкото повече намалява количеството и се увеличава цената, толкова по-мотивирани са икономическите агенти да търсят заместители.

В този смисъл макар и в краткосрочен план да нямат алтернатива, минералните горива могат сда бъдат заместени от други източници на енергия.

Що се отнася до баланса на зависимости, винаги износителят на суровини е по-зависим от паричния ресурс, отколкото вносителя от суровината. Това разбра ОПЕК през 1970те години и от тогава е доста по-сговорчив.

Анонимен каза...

palni gluposti v rusia ima ikonomi4eski bum i sle d 10 godini sa6tia 4ovek koito e pisal taz statia 6te pi6e sa6tata statia protiv amerkiancite gazominici takiva

Анонимен каза...

К’ъв си ти бе BUSH ami pitai irak4anite