06 май 2007

Отдыхать надо

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров излиза в отпуск веднага след приключването на работното посещение на правителствената делегация, оглавявана от премиера, в Русия. Станишев е освободил от длъжност зам.министрите Корнелия Нинова и Делян Пеевски.

Само ден преди това Овчаров заяви: „Нямам намерение да подавам оставка, нито да излизам в отпуска”.

Ха така. Само за един ден – тотална промяна. Какво всъщност се случва?

Струва ни се, че премиерът Станишев се е уплашил от по-нататъшни ефекти от скандала. В стратегически план това още означава, че има предостатъчно данни за подвеждане под наказателна отговорност на Корнелия Нинова. Станишев се е уплашил да не се получи нов spill-out (разлив). Данни за това е получил вероятно от Румен Петков и/или Борис Велчев. Вероятно е също така президентът елегантно да е намекнал, че работата става дебела. Вероятно след като самият Първанов е имал нелицеприятен разговор с Доган.

Получи се разплитане на властови възел, който пазеше баланса на интересите в БСП и между БСП и ДПС. Което значи, че ще се пренаредят картите както в БСП, така и в коалицията.

„От тук нататък има думата прокуратурата” е заявил Георги Първанов. Ако приемем, че прокуратурата си свърши работата, може да се очаква бавен и мъчителен съдебен процес. Първанов знае това и се старае да ограничи последиците за БСП и за себе си. Защо за себе си?

Неслучайно Първанов се старае толкова. Той е инвестирал много (наистина много) лични усилия, за да утвърди позицията на България като енергиен сателит на Русия. Тази му дейност е в пряка зависимост от активността на правителството, респективно на Овчаров. Как точно са координирали и съгласували дейността си не е ясно. Но е ясно, че сега механизмът ще пострада, най-малко защото НДСВ и ДПС ще станат много по-критични, за да не се окажат утре в ситуацията да отговарят за чужди грехове.

Ето защо президентът, а и Овчаров, могат да не изпълнят ангажиментите си към Москва. (За отношенията на Първанов и сие и Москва вече е ставало дума). Тогава, съвсем закономерно, те могат да понесат съществени неблагоприятни последици.

Не е време за почивки.

Няма коментари: