18 май 2007

За кого да гласувам?

Труден въпрос, особено за десния избирател. Ясно е кои отпадат – БСП, ДПС, Атака (тест за интелигентност), партията на Яни Янев (тест за дебилност).

Остават няколко партии в центъра и вдясно. За Софиянски, който знае как, дори не ни се говори. Остават ГЕРБ, НДСВ, СДС и ДСБ.

ГЕРБ от нашата гледна точка не е партия на десния избирател. Бойко Борисов като явление вече е бил обсъждан тук. Партия, която се крепи на неговото обаяние и която е функция на неговите амбиции и амбициите на бизнес-партньорите му, не може да бъде в интерес на България. Да, ГЕРБ ще събере гласовете на недоволните, уморените и част от желаещите твърда ръка. Но ГЕРБ също така е партия, която няма никакъв експертен или човешки потенциал извън бившите служители на МВР и няколко придошли бивши млади надежди.

НДСВ е единствената пречка пред болните социалистически идеи за управлението на страната. Въпреки че излъчиха за водач на листата напълно неизвестна дама, НДСВ имат най-голям шанс реално да влияят на европейско ниво на създаването на политики – заради Сакскобурготски, Кунева и Грънчарова.

СДС става все по-странна. Но Петър Стоянов като че ли узря за идеята, че в политиката има значение не колко си велик, а доколко отговаряш на въпросите на хората. Той би могъл да бъде добър говорител на дясното по ключови въпроси в Европейската народна партия (освен ако не го изключат наесен).

ДСБ за нас е неприемлив избор. Иван Костов се държи като обсебен от водни духове; партията му е най-ефективна в роенето на скандали в дясното пространство. Струва ни се, че е време ДСБ да бъде оставена на резервната скамейка да си почива, за добро.

В обобщение според нас остават два възможни избора – НДСВ или СДС. Всичко друго би донесло горчив привкус и последващи разочарования.

2 коментара:

Анонимен каза...

Забравили сте да кажете, че чрез преференциалното гласуване могат да се подкрепят и конкретни личности. Дори да се пратят на избираема позиция въпреки първоначалното подреждане. Трудна, но не неизпълнима задача. Но дори да не успее такова пренареждане поне ще бъде намекнато нещо на партийните лидери.

Реалполитик каза...

Забележката е правилна. Има смисъл в преференциалното гласуване. Част от проблема е, че избирателите не знаят достатъчно за тази възможност.