12 февруари 2007

Путиниада

Руският президент за н-ти пореден път скръцна със зъби на Запада, както и на Източна Европа. Новото двайсе обаче е не само по-арогантният тон, но и аналогията. Мърморейки срещу базите на НАТО в Източна Европа Путин каза, че изграждането на ПВО системата пък е новата "виртуална Берлинска стена".

Берлинска стена??? Путин явно доста се е озорил в стремежа си да удържа контрола в Русия преди изборите. Очевидно е, че целта на това изказване не са страните-членки на НАТО. Целта е вътрешнополитическа – да се плашат руските хора с поредното разделение, при което те ще останат извън оградата. Да се внушава, че всичко що включва евроатлантическа интеграция е лошо и насочено срещу руските интереси.

Истината е, че Русия е във вътрешнополитическа криза. Путин разбира много добре, че не е решил основните проблеми на руснаците. Задават се избори и той знае, че избори е най-лесно да се спечелят с външнополитически ходове срещу „враговете” – били те Чечня или НАТО. В допълнение, самочувствието от приходите на одържавените нефтени и газови компании му дава сили . Стара истина в Русия е, че тя е суперсила не за гражданите си, а за апаратчиците в Кремъл.

За България голям знак внимание е фактът, че тъкмо с тази объркана и обидена на всички държава ние правим постоянно планове за нови проекти, а президентът ни се умилква на Путин откакто е на власт.

По-умни и по-фокусирани държави от Източна Европа ясно се разграничиха от новопокълналата руска арогантност. Нашите дипломати се "снишиха" и на сайта им не можете да откриете и една дума по проблема. Това е така, защото България всъщност няма как да дефинира политика срещу Русия. Институциите у нас се представляват от хора, които са зависими - финансово и политически - от Русия. Калфин, Първанов, Станишев - хората, които имат задачата да определят нашата външна политика, са на ясла в Москва.

По-големият проблем за социалис
тите ще бъде новото време разделно във външната ни политика - моментът, в който ще им се наложи или да се озъбят на руските си покровители, или да бойкотират обща натовска операция в някоя размирна територия. Или да бъдат поставени пред избор: позицията на ЕС за Косово, или позицията на Русия за Косово.

Тогава номерът със снишаването им няма да мине. И по делата им ще ги познаете.

А че Русия е държава, която не използва ресурсите си разумно се вижда от Индекса на човешко развитие, поместен тук. С повече БВП на глава от населението те живеят по-малко и по-зле от нас. Познайте кой прибира раз
ликата.

Държава

Позиция в класацията по човешко развитие

Продължителност на живота

БВП/глава от населението, ППС USD

Позиция по БВП – позиция по човешки индекс

България

54

72,4

8078

12

Русия

65

65,2

9902

-6



Индекс на човешкото развитие, 2006 . Източник: UNDP

Няма коментари: