15 февруари 2007

Боят настана

На 24 февруари 2007 г. ДПС получи неочакван подарък”. НДСВ с подкрепата на опозицията и трима депутати от Коалиция за България отряза възможността за offshore гласуване на българите по света. Съвсем случайно това включва и Турция. Още по-случайно ДПС изпищя и изпрати мрачна декларация, съчинявана в прочутите Боянски сараи по късна доба.

Какво се случи? Случи се реализация на натрупано социално напрежение. Случи се бламиране на псевдоетническия модел на Доган. Случи се прегряване на пословичната българска толерантност.

Винаги сме смятали, че ДПС е проект, който обслужва корпоративни и чуждестранни интереси. Едва в сегашния мандат Доган направи нещо за електората си, но този електорат си живее все така мизерно. Истинските бенефициенти от участието на ДПС във властта са самият Доган и не повече от 100 лица около него, които се сменят на ротационен принцип, за всеки случай.

В допълнение политиката на ДПС обслужва интересите на две държави – Турция и Русия, които не са много популярни в Европа, така да се каже. През годините Доган лавираше между тези и собствените си интереси. Основен елемент от метода му си оставаше „купуването” по един или друг начин на политици, бизнесмени и общественици, които стояха дискретно зад гърба му в трудни моменти. Но днес има много тежка задача. Огромната част от българския народ така или иначе не иска сънародниците ни извън граница да определят политиката у нас. Ако Доган успее да предотврати сегашния вариант за избор за евродепутати, ще даде знак за тотална конфронтация срещу ДПС от всички, които не го харесват. Ако обаче не успее, неговите хора ще го разкъсат. И в двата случая Доган губи. Но в първия ще загуби и България, доколкото начело на „борбата” срещу ДПС ще застанат лумпеннационалисти.

Така че пред Доган стои въпроса – партията или държавата? Или и двете?

Несериозно е да се очаква от човек, навредил съзнателно на тази държава, изведнъж да се сепне и да спре. Той ще се вкопчи в идеята да не отстъпва от статуквото (това се вижда и от декларацията на ДПС). Вероятно ще замеси Първанов ако не успее да се договори с БСП и някой от НДСВ. Което значи, че напролет може наистина да имаме етническа криза. Заради един пробит обръч.

Няма коментари: