21 юли 2008

Война на институциите


Докато Европейската комисия се чуди точно как да каже по-дипломатично, че сме тотално корумпирана държава, тук борбата за власт и пари се ожесточава.

По данни в някои медии двата лагера: Първанов-Борисов и Станишев-Доган, са в смъртоносна хватка за властта. Наградата обаче не са европейските пари. Наградата е поста на председателя на ДАНС.

Столът на Петко Сертов се клати от Първанов и Борисов. Станишев и Доган са готови на всичко, за да го задържат там. Борбата е с всички средства, до последен дъх. Който управлява ДАНС, ще управлява държавата – това е логиката и на двете групи. Засега Сертов се държи здраво за поста си, но намеците на Първанов, че на 18 юни е имало една версия на доклада на ОЛАФ, който после е редактиран, се целят точно в председателя на ДАНС.

Първанов и сие вярват, че Станишев използва европейските си партньори, за да парира влиянието на президента в съдебната власт и МВР. Групата на президента е притеснена от нарастващото влияние на премиера, и се опитва да му отнеме единствения силов лост, който има – ДАНС.

Следващите дни и седмици ще са изпълнени с изненади.

6 коментара:

Анонимен каза...

Те се борят, но в края на краищата, и едните и другите какво полезно биха могли и биха свършили за обществото?

Анонимен каза...

Толкова са опротивели на всички тези лагери за разпределение на властово влияние и пари!Все ми е едно и с колко изненади ще са изпълнени идващите седмици!Има или няма борба между бивши отдели на ДС?Защото стана ясно,че Петко Сертов е работил точно за комунистическата държавна сигурност,а сега минава за един вид човек на Запада.Ама,че абсурд...

Реалполитик каза...

В случая ние се опитваме да ви информираме какво става зад кадър в държавата.

Разбира се, че не одобряваме нито един от двата лагера. Те се борят за едно и също нещо - контрол върху източниците за грабеж. Тандемът Борисов-Първанов е по-близък до кръга "Монтерей", което ги прави по-опасни, защото тяхното надмощие ще доведе до тотална бандитизация на държавата.

Станишев и Доган имат повече какво да губят и са по-зависими от международните фактори (ЕС, САЩ, дори Русия). Така че ако това е изборът, все пак бихме предпочели втория отбор. От друга страна обаче не знаем доколко целенасочено Доган разбива системите за национална сигурност и какви точно ангажименти има пред държавата Турция и турските специални служби.

Анонимен каза...

По-добре турчин с фес,отколкото слуга на руските мужици.Но съм един от малкото,които твърдят,че Доган е зависим не от Анкара,а от Москва.От тези хора оттърване няма.Как ще се живее живота така...

Реалполитик каза...

Доган балансира, това му е номерът. Но балансира между няколко стратегически центъра на власт. Не е ясно докога Турция ще го подкрепя, особено ако все още има амбиции да става член на ЕС.

Анонимен каза...

Здравейте приятели от Реалполитик!Очертава се една скучна предваканционна политическа седмица.Бях предположил,че седмицата преди Евродоклада,някой в България ще,,изгърми,,.Така и не познах.В едно обаче бъдете сигурни!Родната Олигархия показа на Евросъюза,кой е по-силен и кой-дърпа юздите в България.Правите кратки но съдържателни коментари и редовно ви чета...Поздрави...