30 юли 2008

Вот на доверие за корупцията

Управляващите от БСП, ДПС и НДСВ се събраха в Банско и решиха, че няма да сменят министри, защото не трябва. Днес ще се гласува поискания вот на недоверие срещу правителството в парламента заради доклада на Еврокомисията. Вотът, разбира се, няма да мине.

Това, което сега знаем е, че Станишев не смее да помести дори зам.-министър, за да не разклати статуквото на тройната коалиция. Слуховете за активна намеса на Георги Първанов срещу премиера в БСП се потвърдиха по всякакви канали, включително от бившия съветник на президента, Костадин Паскалев. Станишев е използвал ситуацията в собствената си партия, за да аргументира пред Доган и Сакскобурготски невъзможността за смяна на министри на този етап.

Така всеки получава по нещо, или поне нищо не губи. Първанов не губи министрите си; Станишев не губи БСП; Доган не губи земеделието и околната среда; Сакскобурготски не губи ролята на Милен Велчев като прасенце-касичка за рушвети.

Сега идва следващия сюжет – надлъгването на тройната коалиция с ГЕРБ до изборите, за да не успее Бойко Борисов да управлява без ДПС или БСП. НДСВ най-вероятно ще се вземе с ДПС, за да си осигури топло местенце в следващия парламент.

Борисов се усети, че може би става прекалено неудобен и заподозря управляващите в заговор за живота му. Той изобщо отдавна таи страх, че ще го застрелят. Това го прави доста манипулируем, защото ако създателите му от „Монтерей” му гарантират сигурността, той ще е готов на всичко, за да остане жив. Включително да се изметне още веднъж от думите си и да заработи с БСП и ДПС за следващо правителство.

Впрочем ако „Монтерей” искат напълно да вземат властта, достатъчно е да оженят Борисов и Сидеров. Това обаче минава през купчини политически и, струва ни се, човешки трупове.

През това време корупцията си върви. А опозицията се занимава с глупавия въпрос бил ли е Пламен Юруков ченге. Не, не е бил - колкото Румен Петков не е имал връзки с организираната престъпност.

4 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте приятели!Това което пишете за България,няма нищо общо за страна от ЕС.Това наистина е лудост.Политически и физически трупове,агенти,Монтерей...А и вижте днес в mediapool.bg,колегите ви са се постарали да извадят изказвания на Бойко Борисов.Това не може да е политик.Нямам никаква представа,след няколко години,къде ще се натресе България.Май няма и разумни хора,а зомбита...

Реалполитик каза...

Много често са ни критикували за черногледство. Дори ни е неудобно да пишем всеки път все мрачни неща. Но това беше идеята на Реалполитик - да ви дава достоверна информация и коментар от позицията на някакви принципи.

Самият факт, че все още пишем в този блог означава, че има надежда за България и ние вярваме в това. Сериозна част от проблемите на тази държава идват от нежеланието да се наричат проблемите с истинските им имена.

За това - обективна оценка на събитията от гледната точка на екипа, можете да разчитате.

Анонимен каза...

Как мислите..?Ще се отиде ли на предсрочни избори..?

Реалполитик каза...

По-вероятно е да няма предварителни избори, освен ако не стане нещо наистина впечатляващо, което да разцепи окончателно коалицията.