20 февруари 2007

Ракети за мир

Политическото решение на Чехия и Полша да разположат елементи от противоракетната (ПРО) система на САЩ създадоха атмосфера на раздразнение и объркване в Европа. Руският президент Путин от своя страна постави идеята за американска ПРО в Източна Европа като основен аргумент за опасностите от еднополюсния свят (анализ на речта на Путин).

Всъщност се случва пренареждане на основен пъзел от глобалната система за сигурност – ядрения пъзел. Пренареждането започна от Индия и Пакистан през 1990те години. То им гарантира паритетна боеспособност, което беше важно за политиката на сдържане, която ефективно следва от опцията за ядрен удар. Намесиха се обаче нови потенциални играчи – между които най-проблематични остават Иран и Северна Корея (карта на страните с ядрено оръжие можете да намерите тук).

Това пренареждане дава доста ясен отговор защо САЩ искат щит в Източна Европа. Правилно руски военни стратези отбелязаха, че за ефективната защита на САЩ към момента не е необходим щит в Европа. Не така стоят обаче нещата за страните от Европейския съюз. Всяка от държавите Русия, Иран, Китай, а не след дълго и Саудитска Арабия, ще могат директно и бързо да атакуват всяка точка на европейския континент. Това значи, че има асиметрична заплаха, която потенциално застрашава развитието на континента. Защо заплахата е асиметрична?

Въпреки чл. 5 от Севрноатлантическия договор, по който и България е страна, не е сигурно, че при директна атака с ядрено оръжие САЩ, Великобритания и Франция ще успеят, или дори ще искат, да отвърнат на удара. Да не говорим за САЩ. Може да се окаже, че по ред причини искаме да отвърнем на удара не с канонада от мегатонни ядрени бойни глави на балистични ракети, а с конвенционални интервенции или стратегически ядрени удари. Това обаче няма да бъде възможно, ако атаката на „врага” е достатъчно силна/прецизна. Затова на Европа и е необходим ПРО щит. Противно на руските твърдения ПРО щитът позволява по-хуманна война след като на някой са му избили системите за самоконтрол.

Ядрения подход в геополитиката е основан на параноя. Съвсем правилна в този смисъл е параноята на Чехия и Полша. А Русия скърби, че по-малко ще може да извива ръце чрез заплахата за „тотален ядрен удар до 30 минути”.

Няма коментари: