18 февруари 2009

Кой е Камен Ситнилски и на кого помага?

В медиите излязоха инициали на прокурор от ВКП, който бил предупредил Мария Мургина за акция на ДАНС срещу нея. Инициалите са К.С. Борис Велчев скочи да защитава Камен Ситнилски (без никой да го пита) и твърди две неща: че акция не е имало, и че Ситнилски пречи на някого. Хайде да поразсъждаваме по двата въпроса.

Имало ли е акция срещу Мургина? Не знаем; знаем само, че е била разследвана. Тоест, дори и да не е имало активно мероприятие, е напълно възможно НЯКОЙ прокурор да предупреди Мургина, че срещу нея има разследване.

На кого пречи Ситнилски? Ние бихме преформулирали въпроса така – а на кого помага?

В началото на демократичните промени Ситнилски беше прокурор последиците от аварията в Чернобил, както и за корупцията в ЦК на БКП и раздаването на апартаменти. След като Татарчев го уволни, е помагал е на Цветелин Кънчев (осъденият лидер на Евророма), например. Като адвокат. После е помагал на Филчев, който го и покани през 2004 г. отново в прокуратурата.

Сега помага на главния прокурор по най-важните дела – за дейността на Никола Филчев и забавянето на дела (!?!), Белнейски, Илия Илиев, Румен Петков, използването на СРС, Челопечене... А, да не забравим – Ситнилски координира специалното звено за борба с измами от еврофондовете.

Малко ако се вгледате ще забележите категоричната връзка между част от тези дела и политическия чадър, който предоставя Георги Първанов на своите сподвижници. Впрочем нека не забравяме – именно Първанов промотира Велчев за главен прокурор и договори поста му с лобитата във ВСС.

Изобщо не ни изненадва факта, че името на Ситнилски изскочи от скандала с Мургина. Та кой друг би могъл да защити едно президентско протеже от друго президентско протеже???

И още нещо. Трите деца на Ситнилски са юристи. Големият му син е в НСБОП, по-малкият е юрисконсулт на Агенция „Митници", а щерката е в правния отдел на МВР. Какво по-хубаво?

Няма коментари: