06 февруари 2009

Борисов получи просветление?


Слушаме и не вярваме на очите си – Бойко Борисов прави анализ на обществените разделения и посочва пенсионерите като проблемна група. Да не е получил просветление? Не знаем.

Знаем, че с това си изказване Борисов цели нещо, което ни убягваше досега в неговата стратегия – тотално скъсване с електората на БСП. Неговите думи за глупостта на пенсионерите, колкото и да са верни, ще доведат до сериозно противопоставяне на основната група гласоподаватели в БСП за коалиция с ГЕРБ.

Вторият въпрос е по-сложен – противоречи ли това на нашите съмнения, че Борисов се готви да управлява с БСП? Ни най-малко. Той знае, че за да остане на власт, БСП е готова на всякакви компромиси. Така че в крайна сметка беловласите социалисти ще преглътнат обидата.

Борисов се цели в десния и центристки електорат, който засега не гласува. Той знае, че много избиратели не се идентифицират с десните партии, но определено не харесват и ГЕРБ. С тази своя рязка маневра Борисов се стреми да ги привлече на своя страна, казвайки на висок глас неща, които нито един десен политик, нито дори Волен Сидеров, не е посмял да каже.

Изказването на Борисов би могло да означава и някакъв поне временен разрив с президента, освен ако не е консултирано с него. По липсата на реакция от Първанов ще разберем дали това е така.

Иначе ние отдавна казахме:

„Кръгът се затваря. На пенсионерите и социално слабите не им пука колко корупция има в държавата. Те се интересуват само от това държавата да ги храни. Понеже са силно мотивирани да участват в избори, те си избират политици, които според тях им гарантират социалните плащания.

Икономически заетото малцинство от българите не е представено политически. То произвежда БВП, но никой не се съобразява с него.

Оттук всички ефекти на българската действителност – бруталната корупция (защото това е единственият начин да „успееш” бързо и рязко), афинитет към символите на статуса (яхтата на Доган е същото, както джипа на наркотрафиканта – доказателство за изключителна значимост сред общата бедност), липса на визия за икономическо развитие (то не е важно за зависимите от държавата; за корумпираните и политиците „нормалния” бизнес е досаден и неразбираем).”

7 коментара:

Анонимен каза...

БОЙКО БОРИСОВ: ТРЯБВА И ПОТЕНЦИАЛЪТ
НА НАЦИЯТА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА

доц. д-р Любима Йорданова, политолингвист


Ако аз трябваше да отразя срещата на Бойко Борисов с българите в Чикаго, бих използвала горното заглавие, защото то е цитат от негови думи и отразява връзката на българската емиграция с родината.

Ако трябваше да отразя самото посещение в САЩ, сигурно бих сложила акцента върху срещите на Бойко Борисов с политическите среди.

Бих постъпила така, ако не съм представител на жълтата преса и имам морална отговорност пред читателите и професионално задължение да ги информирам.

Истерията, която избухна в медиите покрай отразяването на срещата на Бойко Борисов с българи в САЩ, ме принуждава да кажа няколко думи за стратегиите, които се използват при подготовката на манипулативен текст. „Манипулативният езиков израз има за цел да представи информацията в невярна светлина, като заедно с това даде примамлив вид и убедителна сила на дезинформацията.” Това съм го писала преди две години в анализите на actualno.com пак по повод на Бойко Борисов и дезинформация за него. Датата е 8.03.2007 г.

Заглавията

Ето някои заглавия с различна стилистика и различна степен на манипулиране на читателската аудитория: „Строителят на нова България /ирония/; Бойко Борисов: В България остана кофти човешки материал”/откровена лъжа, не го е казал/; До Чикаго и назад – по Бойкоборисовски /сензация с използване на нова дума като трик за привличане на вниманието/; Бойко Борисов говори пред емигранти в Чикаго /неутрално/; Борисов взриви България от Чикаго /експресия/; Изказването на Борисов изуми политиците /откровена лъжа, те знаят какво е казал/; Най-големият проблем на България е лошият човешки материал /откровена лъжа, не го е казал/; Емигранти посрещат Бойко Борисов като Господ в Чикаго /ирония/; БСП ще сезира Европейската комисия заради изказване на Бойко Борисов в Чикаго /новина с цел дискредитация на личността, в случая – политическия опонент/; Лош човешки материал /откровена лъжа, не го е казал/; Извънредно: България е шокирана от изказването на Бойко Борисов /експресия/; Лютви Местан: Изказването на Бойко Борисов е проява на политически цинизъм /оценка от страна на политическия опонент/ и т.н.

Целта на статиите е да предизвикат сензация и след като я предизвикат, да дискредитира съответната личност, тъй като България е в предизборен период. За тази цел се използват думи от жаргона, новоизковани думи, експресивни думи и думи, оценъчни думи на политическия опонент и думи, които заобикалят проблема и му дават интерпретация в невярна светлина с цел дискредитация на личността.

Манипулацията във в. „Сега”

Ще засегна само два, най-коментирани в медиите, момента от статията на журналиста Божидар Божков, като ги сравня с текста-запис на словото на Бойко Борисов. /Божидар Божков/ Бойко Борисов: В България остана кофти човешки материал vs. /Бойко Борисов/ И вие – милион и половина, дето избегахте… Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям”. „Не е голям”, казва Борисов, а не „кофти” или „лош”. Става въпрос за липса на кадри, които да бъдат привлечени като експерти в управлението на страната и липса на информирани избиратели. Използвана е разговорна дума „материал”, която може и да не е най-точната, но е разбираемо, че става дума за хора, които да избират и да бъдат избирани.

Сега – за т.нар. „дискриминация”. /Божидар Божков/ Според Борисов, най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната. /Следва веднага цитатът на Борисов, който прилагам/. /Бойко Борисов/ Каква е основата на населението в момента – 1 млн цигани, 700-800 хиляди турци, 2,5 млн пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ.” Ясно е, че става дума за изброяване на социални групи, които са потенциални избиратели на други партии – ДПС и БСП, а не на ГЕРБ. Много груба манипулация, която поставя различното твърдение на журналиста в непосредствена близост до цитираните думи на Борисов и по този начин се получа ефектът на манипулативното смесване в рамките на манипулативното поле.

Ранжирането на българското население по етнически или възрастов признак дискриминация ли е? Дискриминация има там, където е налице неравно третиране на хора. Къде в изказването на Бойко Борисов има такъв елемент, който продължава да се разнася чрез медиите с една единствена цел – да вдигне рейтинга им за сметка на авторитета на един човек, който е равноправен гражданин и на държавата ни, и на Европейския съюз. Това поведение на незрял човек ли е, или на незнаещ, ако коментирам поведението на журналиста. Или е поръчка?

За разговорния стил по време на срещата
и интерпретацията на журналиста

Тук ми се иска да се спра на разговорния стил, който използва Бойко Борисов в срещата си с българите в Чикаго. Дали са уместни думите, които той използва като „червен електорат”, дори „боклуци”, експресивни изрази като „отрязвам главите”, „омитам веднага”, разговорни изрази като „всеки от вас си е вдигнал торбата – кой в Чикаго, кой по Франция, по Италия, изкарва пари и се оправя”, „издънвам се”?

Отговорът е един. Да, уместни са, защото срещата има неформален характер, това е среща със сънародници, макар че в речта му прониква и политическа лексика, например „коалиционен партньор”. Няма как да не проникват, разговорът е за съотношението на политическите сили в страната и мястото на политическа партия ГЕРБ.

Това е разговор, а разговорната реч се характеризира със спонтанност, необработеност, липса на правилен словоред, наситеност с експресивни и разговорни думи и т.н.

Ако срещата беше с политици на САЩ, тя непременно щеше да бъде написана и прочетена и това е обичайна практика. Спомнете си брифингите на членове на Европейската комисия, предавани на живо по телевизия BBT. Там всяка дума е на мястото си, дело на грижлива предварителна обработка и съгласуване между членовете на институцията и съгласуване с другите институции на ЕС.

Вмъкването на разговорни елементи в речта я прави по-жива, поддържа вниманието на слушателите. И за това свое действие Бойко Борисов не може да бъде упрекван. Точно обратното. В развитите държави на Европа политиците са обучавани на местния диалект, ако те не са родом от съответния район, за да могат да намерят общ език с хората по време на предизборни кампании.

А тук? Само една илюстрация от думите му на срещата:… те /пенсионерите – бел. ЛЙ/ си викат: „Едно време на Хаинбоаз какъв проход правихме… Имаше един Пешо, какъв беше хубав…” Тази реплика не може да не предизвика симпатиите на публиката. Липсват политически клишета като „националноотговорна партия”, които до болка са втръснали на българите. И може би тук именно тази спонтанност и директност, която характеризира речта му, привлича българите, затова те са по-благосклонни към него в сравнение с другите политици.

В политическата реч разговорните думи са не само допустими, но и желани, за да се достигне до по-широк кръг избиратели. Недопустимо обаче е използването на разговорни думи като „Бойко”, „бате Бойко” като назоваване от страна на журналиста. Той е длъжен да използва книжовния език извън цитатите. И да го владее. Друг е въпросът, че в България журналистите още не изучават политолингвистика, както е в развитите държави на Европа и това е сериозен пропуск в образованието им.

За правата на гражданите
и етиката на медиите

Бойко Борисов има право да съди вестник „Сега” за нанесени морални щети от публикацията. И ако го осъди за сума от 200 000 лева например, много журналисти ще се замислят дали да подменят думи и дават друга интерпретация на изречени думи. Всеки едно от кого – политик или друг гражданин.

Защото гражданите имат право да бъдат добре информирани като потребители на информация със зачитане на плурализма на мненията. Обективността в горната статия остава обаче само в рамките на констатацията за проведена среща.

И още нещо важно. Защото в част 1 на Хартата на основните права на Европейския съюз пише:„Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да се зачита и защитава.” А вече три години ние сме граждани на Европейския съюз.

Не случайно във връзка с отбелязването на 12-годишнината от събитията на 4.02.1997 г. преди два дни едно от посланията на гражданите беше „Да се събудим от мъчителния кошмар на мутризираното управление и МАНИПУЛИРАНИТЕ МЕДИИ!

България пред избори

След няколко месеца предстоят избори – за Европейски парламент и парламентарни избори. Както се вижда от медийната атака, ние вече сме в предизборен период. Гражданите трябва да знаят, че могат да се доверят единствено на собствената си преценка, за да изберат, за коя партия да гласуват. НО Е ВАЖНО ДА ГЛАСУВАТ, ДА ИЗРАЗЯТ СОБСТВЕНОТО СИ МНЕНИЕ ИМЕННО КАТО ГРАЖДАНИ.

И да знаят, че голяма част от информацията, която ще се сипе в публичното пространство в периода преди двата вида избори, ще бъде манипулирана – все едно дали за нея е платено на медията от партията/ коалицията като политическа реклама, или става дума за редакционна политика на медията в подкрепа на една или друга политическа линия.

Анонимен каза...

http://kafene.info/mostreaded/3/6822-2009-02-07-07-15-07.
Няма какво да се добави.

Анонимен каза...

Цитатът ви на предишен анализ ми е един от любимите и е просто толкова, толкова верен! (Знаем ли, може и Борисов да чете и да се образова, ха-ха.)

danieldenev каза...

Вижда ми се висок прага за провеждането на референдуми в Република България по важни за нацията въпроси. Вие какво мислите? Защо не се позволявва директно участие нна народа в управлението?

Може ли да има мажоритарен елемент при предстоящите избори? (а защо да не са и изцяло мажоритарни?!)

Защо не се обвързват документално нашите избранници с конкретни действия след встъпването си в парламента (така наречения императивен/задължителен мандат) Нека районите които са си ги избрали да си ги отзовават ако дремят в пленарна зала?! Този механизъм за отзоваването подлежи надоуточняване… НО със сигурност трябва да се знае при този императивен мандат НА КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ СЕ ОТЧИТАТ И КАК НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ!!!
Нека при опит в рамките на такъв задължителен мандат да има и остракация (т.е. при опит да си присвоява депутата власт да му се налага забрана за вечни времена да се занимава с политика и ако има как и от гражданство да се лишава…)
Конституцията съм чел и ми е интересно след като съвест нямат, защо не се променят тези неща във вид на попправки!!!!!!!
Наистина се надявам, че и други тук ще ме разберат. У нас не може да се промени нищо само с промяна на избранниците - МЕХАНИЗМА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ!!! СТИГА ВЕЧЕ ПАРТОКРАЦИЯ!!! След като партиите не са коректен между народа и властта нека се премине към ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ!!! Някога Айнщайн е казал: “Неможе да правиш едно и също нещо, по един и сщ нацин, дълго време ида очакваш различен резултат! Това е Лудост”

Българите отдавна са били поставени пред дилемата: “Да си губят години от живота да оправят бакиите тук, или просто да станат безродници по света в името на уреден и спокоен живот (за децата им също)” Кой идиот би жертвал бъдещето на децата си, за да доказва многократно доказани неща, а именно: Тук без РАДИКАЛНИ промени в системата и механизма, НИКОГА НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ!!! И тази дилема всеки решава според възрастта си… Ами огледайте се: Младите просто бягат… те не желаят да си губят времето…

Реалполитик каза...

Системата в крайна сметка наистина е виновна за всичко, но тя се изгражда от хора. Имаме проблем с хората, тук Борисов е прав.

Как да го поправим този проблем не е ясно. Да, децата бягат, защото могат и защото не разпознават България като нещо свое.

Анонимен каза...

И аз не разпознавам България като нещо свое!Ситуацията в личен план,за доста хора като мен е напълно безнадеждна!Възможно ли е,в близките 10 години да кажем,да си я караме пак така и още да сме страна членка на ЕС..?

Maya M каза...

Борисов е прав, че имаме проблем с хората... и тук аз добавям - в момента най-вече с него и с хората, които гласуват и ще гласуват за него. За редовия гражданин свободата на словото е (или поне трябва да бъде) нещо свято, но политикът трябва до голяма степен да се откаже от нея, както и от правото на личен живот. Има неща, които в цивилизована страна никой политик не може да каже на глас и да продължи да бъде политик. Независимо какви тънки сметки си е правил, за да ги каже, и какви въдици е пускал към лековерни избиратели. А в случая с Борисов дори не мисля, че са били тънки сметки - по-скоро откровения на подпийнал милиционер. Чакайте само да минат следващите избори и той да излезе начело, бисерите му има да забавляват цяла Европа.