13 февруари 2009

Мургина го отнесе заради Първанов

Мария Мургина, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), подала оставка. ДАНС я разследвали от няколко месеца за участие в схема за източване на ДДС. направили й активно мероприятие, но висш прокурор от ВКП я предупредил за операцията и тя избегнала ареста.

Дотук добре. Борим се с корупцията и на най-високо ниво. Ако се вгледаме в детайлите обаче става грозно.

Срещу Мургина има сигнали още от 2006 г. Тогавашният заместник-министър на финансите Георги Кадиев я е предлагал за уволнение на Пламен Орешарски. Но Орешарски бил твърде зает да защитава интересите на Васил Божков – Черепа и не му обърнал внимание. Не обърнал внимание и на сигналите, че синът на Мургина - Мартин Мургин, има фирма, която дава данъчни консултации и извършва счетоводни и одиторски дейности. И Станишев, и Орешарски са получавали много сигнали за натиск, упражняван от Мургина върху териториални данъчни директори.

По това време Мургина е живяла (и все още живее) с лице, разследвано за източване на ДДС. Но това никого не е притеснило.

Отстраняването й от поста заслужава похвала, но защо става години след като е било ясно, че тази жена най-вероятно участва в престъпления? Едва в последните месеци, след като се появи пропаст в отношенията между Георги Първанов и Сергей Станишев, ДАНС са се сетили да разследват Мургина. Това е причината.

Борбата между премиер и президент преминава в нова фаза, в която ще бъдат жертвани нови фигури. Президентът ще се опитва всячески да сложи ръка върху ДАНС, защото, макар и късно, осъзнава, че е на път да изгуби играта.

Станишев има само една задача – да задържи властта до редовни избори, за да не позволи на престъпния синдикат около Първанов да овладее структурите за сигурност. Първанов пък няма друг избор, освен да се опитва да дестабилизира обстановката в максимална степен и да състави служебно правителство. Възможно е Първанов да изнудва Ахмед Доган за това.

Без да забравяме и един факт от позорното управление на Станишев сме длъжни да го кажем – служебно правителство на Първанов ще доведе до хаос и допълнителен срив на държавността у нас.

3 коментара:

Анонимен каза...

"Едва в последните месеци, след като се появи пропаст в отношенията между Георги Първанов и Сергей Станишев..."
Чак пък пропаст? Бихте ли се обосновали с някои примери.

Реалполитик каза...

Има ясно обособени групи от интереси около президента и Станишев. Искате пример - атаката срещу "Овергаз" и опита на Първанов да вкара Ковачки в газопреносния бизнес.

Анонимен каза...

Да, атаката е очевидна, както и нескопосаното пробутване на Ковачки, но не го виждам като противоречие между Първанов и Станищев. Поне не знам "Овергаз" да са от отбора на Станишев.