09 август 2008

Южна Осетия – жертва на грузинска амбиция и руска глупост

Води се военна операция в Южна Осетия. По всичко изглежда, че основните бойни действия са между руски и грузински войски. Столицата на Южна Осетия – Цхинвали, е в голяма степен разрушена.

Какво се случва?

На първо място, президентът на Грузия Саакашвили явно е преценил, че повече не може да поддържа статуквото в Южна Осетия. Грузия е решила да реши с един удар проблема си в Южна Осетия и да възстанови поне частично контрола си върху тази територия.

Русия от своя страна е направила всичко възможно в последните месеци, за да наведе грузинците на тази мисъл Почти всички осетинци имат руско гражданство – какъв по-добър предлог за намеса на Русия в конфликта?

И едните, и другите бъркат. Грузия бърка, като си мисли, че ще успее в Южна Осетия. Русия бърка, като си мисли, че ще си върне на НАТО за Косово и че ще се завърне с трясък на масата на „великите сили”.

Каквото и да стане в следващите дни, Южна Осетия няма да остане под грузински контрол. Ще има миротворци, временно управление – някакъв модел, с който Русия да бъде съгласна. Най-вероятно Путин ще търси модел тип „Косово”.

Единствената „победа” за Русия е, че разговорът за членство на Грузия в НАТО отпада. Но – Русия се обозначи като рисков фактор в Азия. Русия припомни на САЩ и ЕС истинското си лице. Оттук – въпросите за членството на Украйна в НАТО, за мястото на Русия на европейския енергиен пазар, за необходимите гаранции за сигурността на Полша и балтийските държави, придобиват нов смисъл.

Русия знае, че заради ситуацията в Близкия изток САЩ няма да действат. Русия знае, че Европейския съюз не смее да заеме твърда позиция и заради енергийните доставки. Това, което Русия не разбира е, че в момента сама, с един удар, се изолира от околния свят.

Какво да кажем тогава за призивите на „уважавани” руски анализатори, които призовават Китай да накажат САЩ с девалвация на юана, защото с тайната си операция в Южна Осетия са „оскърбили” китайския народ в деня на откриване на Олимпиадата? Пълна глупост и откъсване от реалността.

Няма коментари: