04 февруари 2008

Сърбия се размина на косъм от хаоса

Сърбия ни даде добър урок по демокрация и преценка на националните интереси. На вота в неделя съседната ни държава беше изправена пред тежък избор – да прегърне миналото и Русия, или бъдещето и Европа. Е, Сърбия избра Европа.

По-важни са детайлите на събитието. Първо, въпреки съдбоносния характер на вота нямаше простотии, които поне малко да приличат на българската пародия „Избори 200Х”. Второ, победения с няколко хиляди гласа не обвини веднага победителя във всички грехове. Не че Тадич е света вода ненапита – просто и той, и Николич уважават президентската институция като такава. Трето, победения поздрави победителя.

Изобщо Сърбия направи съдбовния си избор трезво и открито. В Косово гласуваха за Николич, в Белград – за Тадич. Животът продължава, а Сърбия все повече ще се приближава до Европа. Да, Косово е нерешен проблем. Да, радикалите са огромен фактор в Сърбия. Но там има прозорец на надежда.

Използваме случая за да изразим задоволството си от това конкретно решение на сръбския народ не само заради резултата, а заради начина по който достигнаха до него. Когато Сърбия се оттърве от призрака на Милошевич ще стане едно много по-добро място за живеене, не се съмнявайте в това.

Няма коментари: