28 февруари 2008

Обама е

По-малко от седмица преди решаващите предварителни избори в Тексас и Охайо можем да прогнозираме, че Барак Обама ще бъде кандидатът на демократите за президентските избори в САЩ през ноември. Единствено чрез апаратни игри Хилари Клинтън може да се опита да спечели номинацията на Демократическата партия. Но това би довело до „връщане на партията 40 години назад”, според един влиятелен демократ, и е малко вероятно да стане.

При републиканците вече е на практика сигурно, че Джон Маккейн ще бъде техния кандидат за Белия дом.

Така се оформя битка за президентския пост между Маккейн и Обама. Нека го кажем направо: Обама ни харесва повече. Но по-важното е, че според данните към момента той има реален шанс да спечели срещу Маккейн и вероятно една от причините е фундаменталната разлика в позицията им за Ирак.

Разбира се, в едни избори никой кандидат не е „сигурен” преди те да са приключили. Републиканците ще имат много възможности да атакуват Обама в следващите месеци. Но ще им е трудно да повторят кампанията на Буш срещу Ал Гор през 2000 г.

Америка днес е различна и заради 9/11, и заради войната в Ирак. В случай, че не успеят да ударят Обама в сърцето, републиканците ще загубят тези избори. И това е добре, защото според нас те имат нужда от собствен катарзис и преосмисляне на ценностите, след като държаха 8 години на кормилото на САЩ мисионерите неоконсерватори.

Как ще се отрази политиката на бъдещия президент Обама на България?

Барак Обама често е критикуван за липсата на опит в международната политика. От друга страна, повечето външнополитически експерти на демократите вече работят за него. Позициите му са по-умерени и по-миролюбиви от тези на Хилъри Клинтън (което обаче, както знаем, не винаги е добре). Най-важната последица от избирането на Обама за президент ще бъде, че Европейският съюз ще придобие по-голяма чуваемост във Вашингтон.

Това означава, че ще има по-голяма подкрепа за инициативата на ЕС в Косово, както и че ще се стигне до някакви общи позиции за Ирак и Иран, дори и за Израел и Палестина. Обама иска да даде нов тласък на НАТО, което на практика означава повече участие на всички европейски държави (и България) в Афганистан. За разлика от Клинтън, Обама не е толкова войнствен относно търговските спорове с ЕС, следователно ще има повече възможности за бизнес и от двете страни.

Рисковете са свързани с липсата на ясна концепция във външната политика на САЩ. Все пак Обама няма да управлява сам, а Пентагона, ЦРУ и в по-малка степен Държавния департамент са свикнали на съвсем различна философия през последните 8 години. Това може да доведе до някои вътрешни противоречия и да създаде усещане за „слабост” на САЩ.

Така или иначе ни се струва, че е крайно време САЩ да излязат от обвивката на параноята и божествения гняв, и да станат малко по-практични в най-англосаксонския смисъл на думата.

С две думи следва да предвидим и другия вариант – следващия президент да се казва Джон Маккейн. Маккейн има нужда по някакъв начин да преодолее темата Ирак. Ето защо може да се очаква, че поне през първите две години от мандата си той ще е по-склонен на компромиси с Европа. Той все пак гледа на Иран като потенциална заплаха за сигурността на САЩ и е много по-краен в отношението си към Северна Корея. Той гледа на въпроса за бъдещето на НАТО и операцията в Афганистан като жизненоважни. Въпреки това по ред причини на Маккейн ще му е много трудно да се дистанцира напълно от доктрината Буш.

Като заключение – ние предвиждаме, че е много вероятно следващия президент на САЩ да е Барак Обама. Ако това се случи, отношенията между Европейския съюз и САЩ определено и значително ще се подобрят.

1 коментар:

Анонимен каза...

Не харесвам Обама!Той е много симпатичен, чист е по душа и честен.Говори искрено,но не мисля че той ще успее да се пребори с терористите и руснаците.Дано да греша но личния ми фаворит беше Мит Ромни!