04 януари 2008

Снегът оголи скелета на властта

Първо фактите: през нощта на 1 януари 2008 г. започва силен снеговалеж на цялата територия на страната. Този снеговалеж е предвиден от метеоролозите още на 30 декември, т.е. не е изненада.

До 08:00 часа на 2 януари снежната покривка е от 20 до 50 см. На места навяванията от сняг стигат до 1 м, но не повече от 1,50 м. Последиците обаче са следните: бедствено положение в цяла Русенска област, областите Силистра, Добрич, Шумен, Разград,Плевен, Разград, Бургас, Стара Загора. На много места особено в област Добрич и Силистра е спряно електроснабдяването и пътищата са напълно блокирани. Близо 22 часа (!!!) остава блокиран международен път Е 773, част от трансевропейския Коридор № 8: – Дуръс – Скопие – СофияБургас – Варна.

Ето как реагира властта:

Според Министерството на бедствията и авариите Емел Етем била в отпуск, но следяла отблизо положението – не е вярно. Не се знае къде точно е Етем и с кого е, но много областни управители изобщо не са успели да се свържат с нея.

Шефът на фонд „Републиканска инфраструктура” Веселин Георгиев твърди, че основна вина за тежката ситуация по родните пътища има природата. Условията били „нечовешки”. Не е вярно. Подобни количества снеговалеж предизвикват снизходителни усмивки в цяла Европа, където падна 2 до 3 пъти повече сняг, отколкото в България. Но там се справиха с кризата в рамките на часове.

Бойко Борисов се закани, че ще санкционира концесионера на снегопочистването в София и дори че ще прекрати концесията заради липсата на каквато и да е реакция през нощта на 2-ри януари. Не е вярно. Само ден след това той, съвсем типично, обърна позицията си на 180 градуса и почна да хвали лицето Георги Крумов (проформа концесионер) за проявената самоотверженост по време на почистването. Бойко Борисов по-скоро ще си отреже сам крака, отколкото да спре кранчето на Екуест, новата кожа на Румен Гайтански – Вълка. Защото от това кранче немалка сума тече към самия Борисов.

Какви са изводите?

Живеем в държава, която е толкова корумпирана, че вече става опасна за вашето здраве и здравето на вашите деца. Вече писахме за това по повод на трагедията в Цар Калоян. Схемата е проста – природно явление + корумпиран и некадърен кмет на община + корумпиран и некадърен министър на бедствията и авариите = човешки жертви и значителни материални щети.

И в двата случая не са се случили природни катаклизми, забележете. Ако и когато се случи такъв катаклизъм, жертвите и разрушенията ще бъдат ужасни. Ние предвиждаме, че ако не се промени властовия и клиентелистки модел у нас, всеки следващ удар на природата ще носи все повече вреди. И това на фона на сриващите се системи на здравеопазване и образование.

България става опасна за своите граждани на физическо ниво. Това означава, че тя се включва в групата на т.нар. collapsed states, провалени държави. Такива са Боливия, Колумбия, както и голяма част от държавите в Африка. Там, както и тук, бандитски елити обезсмислят държавата, като я корумпират тотално до степен да не е в състояние да изпълнява основната си роля – да запази живота и здравето на своите граждани.

4 коментара:

Анонимен каза...

Някога преди промените си представях 'Партията' като раков тумор, обхванал тялото на нацията. Сега корумпираната олигархия, произлязла от тази 'Партия' е същия този тумор.

Реалполитик каза...

Колкото и да ни е неприятно, сме напълно съгласни с тази метафора.

Анонимен каза...

Нека бъдем коректни.
Дай ми факти, че част от парите "изтичат" към Бойко Борисов!
Всеки може да каже, че сестра ти е к...а, а ти после върви доказвай, че изобщо нямаш сестра.

Реалполитик каза...

Ние не сме Агенцията за финансово разузнаване (в противен случай тя би свършила нещо, а това е много опасно).

Най-простото доказателство е перото "лични разходи", което Борисов си издейства от общинския бюджет.