28 януари 2008

Европейската комисия ни спря парите – колко неприятно

Според вестник „Дневник” Европейската комисия е наредила да се спре изплащането на суми по проектите за "Транзитни пътища 3", магистрала "Люлин" и техническата помощ за европейски транспортни мрежи, както и проектите за изграждане на пътя Кърджали - Подкова и 8-километровата отсечка, която свързва магистрала "Хемус" със софийския Околовръстен път.

Става въпрос за проекти за 250 млн. евро.

„Колко неприятно. Тъкмо сме си подредили къщичката, тъкмо сме раздали на който каквото трябва и да вземат тези мушмороци да ни спират развитието!” – ей такива неща сигурно си мислят тези дни предприемачите в строителния бизнес. И има защо да са притеснени.

Светли личности като Васил Божков (Черепа), Симеон Пешов, Николай Михайлов, Димо Димов, Цоло Вутов, че дори и Христофорос Аманатидис-Таки се оказаха в много неудобно положение. Хората са инвестирали в кадри, в техника, в държава дето се вика, а сега някакви еврочиновници заради един измислен ПУП ще им спират парите. Айде де!

Проблемът на тези същите хора е, че те не разбират в какво са се забъркали. ОЛАФ (службата за разследвания на Европейския съюз) има богат опит с източване на еврофондове за инфраструктура. Все пак да не забравяме, че преди нас са станали членки на Европейския съюз държави като Италия, Испания и Гърция. Те много добре знаят къде да гледат и какво да питат.

В този смисъл епизодът с двамата шефове на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е само началото. И в Брюксел снимките на посочените лица вече стоят в разни папки.

На фона на ставащото не бихме се учудили ако ОЛАФ получи обаждания за сплашване от български евродепутати, например. Колко жалко, че няма да им мине номера:)

Няма коментари: