11 януари 2008

Първанов, поцелуй!

На 17 януари в България идва скъп гост – президента на Руската федерация, Владимир Владимирович Путин. Още на 7 януари сайтът на президентската администрация жизнерадостно тръби за височайшата визита на високия гост.

Ще има концерт, официално посрещане и прочие. Не само това, а се открива и “Годината на Русия в България”.

Ние знаем колко се възхищава Първанов на големия руски брат. Първанов беше казал: „Путин може да пише статии, а пък Първанов да не може”. Заместете „пише статии” с „прави избори”, „управлява”, „има 40 милиарда долара” – все неща, които Путин може, а Първанов не толкова. Е как да не се възхищаваш на такъв човек, как да не му подражаваш???

Проблемът на Първанов е, че е една компромисна и невзрачна фигура, и всички го знаят. Това, че ще придаде още малко легитимност на Путин, нищо не значи. Това, че ще се изложим пред целия Европейски съюз и ще им припомним доброто старо време, когато бяхме врагове, не е толкова важно. По-важното и по-опасното е, че на нашия политически елит все повече му харесва стилът „Путин”.

Не е тайна, че Първанов мисли за своето бъдеще. Не е тайна, че си говори често с Бойко Борисов. Не е тайна, че и двамата харесват модела „Путин”. Те знаят, че един такъв проект, центриран около една относително харизматична личност, може да даде безпрецедентен контрол.

В този смисъл ни е неприятна визитата на Путин – като вдъхновител на авторитарни мераци в тези двама политици.

За другото какво да говорим? Каквото можахме, предадохме отдавна на руснаците. ФСБ има поне 10 високопоставени източника на класифицирана информация у нас. Румен Овчаров продължава да договаря нефтопроводи, газопроводи и каквото още може. Руски капитали влизат и излизат от България както си искат. Само руска мафия си нямаме, защото няма смисъл.

4 коментара:

Анонимен каза...

Това е изключително глупав, подвеждащ и тенденциозен опит за блог. Кенеф. Не те ли е срам да демонстрираш подобна примитивна интелектуална платформа?

Анонимен каза...

Ne e chudno che si ANONIMUS. Russan shit and motherfucker!

Реалполитик каза...

Определението "изключително глупав, подвеждащ и тенденциозен" много ни харесва. Забравили сте само да включите "с цел да събори, подрови или отслаби народната власт".

Понеже сме демократи по съвест, ще оставим Вашия коментар като доказателство за Вашата идеология, стил и (липса на)ниво. Понеже обичаме и правилата обаче, ще изтрием всяко следващо подобно изказване по темата, което нарушава добрия тон.

Знаем, знаем колко Ви е трудно да водите дебат.

Анонимен каза...

тоя е пълен риболовен инвалид /коментирам снимката/въдица ли държим там или шибучица а момче