07 август 2007

Есенен политически сезон

Навлизаме в сезона на почивките и отпуските. Както обикновено, някои от най-странните неща поне в България ще станат през август; но нека погледнем малко по-надалеч и да очертаем темите, които ще наблюдаваме през есента:

  1. Местните избори

Очевидно най-важното есенно политическо събитие, местните избори ще бъдат момент на истината за много български политици. Интересуват ни най-вече процесите на коалиране между партиите по места, представянето на ГЕРБ, новите партии на бизнеса; както и дали и доколко ще има изборен туризъм.

  1. Нови промени в коалицията

От това дали ще има нови промени в коалицията зависи много. Според нас Станишев ще има поводи за размисъл в тази посока и ако не вземе трудни решения, ще изхвърчи зад политическия борд. На някои негови другари БСП сама по себе си вече не им е нужна.

  1. Косово

Бавните движения в Косово могат да се усилят до трус в рамките на дни. От една страна, Сърбия дава положителни сигнали за постигане на разбирателство; от друга, косоварите вече наистина нямат търпение да обявят независимост.

  1. САЩ-Русия

Разговорите за ПРО и Близкия изток са част от по-широкия диалог между двете държави. Много е важно как ще се развиват отношенията между двамата президенти в края на мандата им. Липсата на баланс в отношенията може да направи Русия още по-непредвидима, особено по отношение на своите съседи.

  1. Пакистан

Сигналите от Пакистан са тревожни: изглежда, че ПервезМушараф губи почва под краката си, а ислямистите набират скорост. Каквото и да казва Белия дом, Ал Кайда крепне и се развива именно там.

  1. Ирак

Малко е вероятно да има съществени развития в Ирак. Но там, както и в Косово, напрежението може да пробие във всеки момент и държавата да се разпадне.

  1. Цената на петрола

Темата не е само икономическа. Получаваме сигнали от уважавани западни анализатори, че можем да очакваме цени на петрола около 100 долара за барел, особено ако зимата е по-студена. За България това значи повече дефицит по текущата сметка, по-висока инфлация и в крайна сметка по-висок общ риск за икономиката.

Няма коментари: