25 август 2007

Бой по руски в лудницата


Запознайте се с Лариса Арап. Тя е член на местната организация на Обединения граждански фронт (ОГФ) в Мурманск. ОГФ е онази организация, основана от Гари Каспаров, която се опитва да опонира на Путин в Русия и чиито членове бяха бити по време на демонстрации в Москва и Санкт Петербург. Но това е друга тема.

Та значи Лариса Арап взела, че написала статия за злоупотреби и за това как биват лекувани децата в областната психиатрична болница. Посочва се, че персоналът на болницата често проявява насилие, граничещо с изтезания, спрямо подрастващите.

На 5 юли тази година тя е въдворена на принудително лечение в психоневрологическия диспансер в Мурманск след съдебно заседание, продължило седем часа. Причината според съда - Лариса Арап е психично болна и е опасна за себе си и околните.

След многократни опити тя да бъде изкарана от болницата, най-накрая под натиска на семейството на Арап и ОГФ, тя е пусната на 20 август. По думите й в психодиспансера тя е била подложена на психически тормоз и побой. Била е принуждавана да се съблича пред пациенти – мъже. Според нея в диспансера е имало и други видимо нормални хора.

В цялата история има няколко интересни момента. Първо, дори Владимир Лукин – пълномощник по правата на човека на Руската федерация, на 14 август е заявил, че Арап е хоспитализирана “не по медицински причини”. Второ, по повод на твърденията на ОГФ, че представител на посолството на САЩ в Русия - Бенджамин Волауер, е отишъл в Мурманск, за да се запознае със случая, посолството на САЩ е заявило, че “целта на посещението на консула не е била посещение на госпожа Арап и той не я е посещавал...той не е правил никакви изявления по повод на случващото се или състоянието на госпожа Арап”.

Как да тълкуваме всичко това?

Ясно е, че Путин и неговата команда репресират несъгласните в Русия. Малък проблем е, че несъгласните стават все повече. Путин все още няма полезен ход, който да му гарантира властови ресурс след 2008-ма.

В конкретния случай най-вероятно са се престарали прокуратурата и медицинската администрация в Мурманск. Получил се е конфуз, защото историята е прекалено грозна дори и за стила на путиновци. Друго си е неизвестен да убие журналистка. Но пък да я пуснат веднага също би било грешка. Затова Арап е престояла в психиатрията (какво й се е случило там можем само да гадаем – отказали са й медицинско освидетелстване).

Притеснителна е страхливата реакция на американското посолство. Но е ясно, че в Русия инакомислещите се гонят като вещици. Падат все повече маски и Путин може би ще успее сам да се убеди, че без него държавата е загубена. Тогава винаги може да заеме идеи от добрия си приятел Чавес.

Няма коментари: