07 август 2007

Бойко и СДС - труден танц


ГЕРБ укори председателя на СДС Пламен Юруков в недостиг на искреност и убеденост на подкрепата си за втори кметски мандат на Бойко Борисов в София. В декларация, разпространена в неделя вечерта, партията на столичния кмет изказа и подозрения, че новият син водач търси възможност да се откаже от такава поддръжка. Документът бе огласен, след като по-рано през почивния ден в интервю пред БНР Юруков не изключи формацията му да се яви самостоятелно на изборите.

Очевидно Бойко Борисов се е поизнервил от прекалената маневреност на Юруков. Първата им среща премина в типичния за Борисов покровителствен стил. Но явно са последвали конкретни искания от СДС. Какви може да са тези искания?

Апаратчиците в СДС принудиха Юруков да промени на 180 градуса тезата си за несъюзяване с ГЕРБ. Те са дали да се разбере, че Юруков може да е председател на партията, но не той ще решава нещата по места. Юруков схвана посланието и подаде ръка на Борисов. Сега същите апаратчици са си поискали своето – представителство в общинските съвети и сред районните кметове в големите градове срещу своята подкрепа.

От ГЕРБ са прави да са недоволни погледнато чисто аритметично. СДС наистина няма кой знае какъв електорален потенциал. Но Борисов,както вече сме отбелязвали, се е прицелил в марката СДС, за да се закичи с нея не само за местните, а и за парламентарните избори. За местните избори освен това СДС може да е ключ към привличане на кандидати за общи платформи с ГЕРБ, защото не всеки иска „Бойко да ми е шеф” - по думите на член на регионална структура на СДС.

Това развитие на ситуацията още веднъж доказва основните ни тези: че ГЕРБ не се стреми да бъде дясна партия и че СДС не може да представлява дясното поради липсата на ясно и безспорно лидерство.

Впрочем според НЦИОМ само ГЕРБ, БСП и ДПС са над избирателния праг от 4% за евентуални парламентарни избори. Дясното в момента явно е мъртво.

Няма коментари: