16 август 2007

Поздрави от ресторанта


Според вестник „Дневник” СДС и ДПС преговарят не само за взаимодействие в Кърджали на местните избори през есента, но и за по-сериозно сътрудничество. По думите на източници в НИС главният секретар на партията Пламен Радонов е близък с Христо Бисеров, бивш седесар, а сега депутат от ДПС.

Нека се върнем няколко месеца назад. През май, след изборите за Европейски парламент, на своята пресконференция Ахмед Доган, наред с някои странни неща каза, че дясното се нуждае от търсене и може да се наложи да се „акушира”. Думите му бяха посрещнати с негодувание и възмущение от партиите вдясно. Там имаше един лек проблем – никой не беше гласувал за тях.

Сега заиграването на Юруков с Доган дава смисъл на думите на лидера на ДПС от месец май. Оказва се, че Юруков преговаря с ДПС за по-мащабни действия по места, отколкото когато и да било досега в кратката история на двете партии. Въпросът е защо?

На първо място – да кажем - защо не? Не, защото Доган е икона на корупцията; защото ДПС е олигархична структура; защото няма и общи политически цели. Не, защото СДС може само да загуби от такъв съюз. Всъщност от сътрудничеството с ДПС СДС ще загуби повече, отколкото от съюз с ГЕРБ.

Тогава наистина – защо Юруков ще иска такъв съюз? Чисто прагматичните причини са малко – да, на места по този начин могат взаимно да се укрепят позициите на двете партии (но това в много по-голяма степен важи за съюз с ГЕРБ). От друга страна ерозията на малкото останал здрав имидж на СДС е почти неминуема. Ако Юруков е истински лидер на СДС той би трябвало да калкулира тази опасност.

Но какво става ако Юруков е поставен лидер? В крайна сметка в неговия бизнес – внос на кафе, чисти играчи няма (стоката е акцизна). Дали той не заема този почетен пост, за да помогне на акуширането на дясното от Доган?

Може да има такъв ход. Нека се върнем назад и си припомним кой стана обект на атаки покрай вноса на кафе в България? Бонев, Богомил. Човекът на хората от ресторант „Монтерей”, онзи, който провокира политическото самоубийство на Петър Стоянов. Е, Юруков е бил на трапезата, обслужвана от Бонев. И се е запознал вероятно с интересни хора, които пък си имат приказката с Доган. Някои от тях са при Доган – Бисеров и Цонев например. Но други, на по-високо ниво, са хората, които могат да си позволят да свържат в братска дружба Юруков и Доган. Защо? За да балансират влиянието на ГЕРБ.

Според нас Бойко Борисов надмина очакванията на своите идейни покровители и бивши съдружници от вече споменатия ресторант. Може би дори е нарушил добрата си комуникация с тях. Е, те използват случая да му напомнят, че са овладяли още една партия и че не е проблем да прехвърлят скромния й политически багаж към ДПС. Впрочем нервността на Борисов напоследък е очевидна (а като цяло той няма поводи за притеснения- на евентуални парламентарни избори ще вземе сериозен брой гласове; в София победата му е почти сигурна).

Ако всичко това е така, можем спокойно да отпишем СДС от политическия живот. Борисов пък може да се окаже в класическата ситуация да се откаже от бащите си. Но дали те ще го пуснат?

Бел. ред. На снимката е господин Чавдар Чернев със свои приятели на маса.

Няма коментари: