19 януари 2007

De Natura Bureaucratium (или джевдетщини)

През последните няколко седмици Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отново е в центъра на общественото недоволство, този път покрай Натура 2000 (повече можете да научите от статията във вестник Сега).

Какво всъщност се случва?

Нека си припомним няколко случая, в които можем да открием определена обща логика:

1. Проблемите за бизнеса започнаха със забавянето на издаването на разрешения и ОВОС от МОСВ. Първи се оплакаха „Дънди Прешъс Метълс” през март 2006 г. Всъщност проблемът им не е решен и до днес, което доведе до констатацията на Financial Times, че ДПС е канал за корупция.

2. На протест през април 2006 г. скочиха и фирмите, използващи опаковки, защото се оказа, че дружествата за оползотворяване на опаковките не били плащали достатъчно на ПУДООС, т.е. нямало достатъчно пари за „екологични” проекти, които се финансират от този фонд с благословията на Чакъров.

3. През септември 2006 г. няколко (предимно чуждестранни) фирми събраха кураж и се оплакаха в Брюксел от забавянето на разрешенията от МОСВ за извършване на добивни дейности.

4. В края на годината се оказа, че има тотално противоположни позиции по списъка на зоните по Натура 2000 и окончателния вариант беше приет след среща на тримата лидери на коалицията.

Общата логика е следната – липса на информация > забавяне > неясни критерии за взимане на решения > липса на контрол > политически аргументи за взимане на административни решения. С други думи, перфектна хранителна среда за корупция в особено големи размери.

Решението може да бъде само едно – отстраняване на Чакъров от поста министър на околната среда, веднага. Той (а чрез него всъщност ДПС) пречи на нормалното развитие на бизнес-средата в България. Неговите нагли обяснения обиждат българския бизнес, който му плаща заплатата.

Няма обаче никакви индикации, че подобно отстраняване е на практика възможно. Чакъров се ползва с личната подкрепа на Ахмед Доган и е част от пазарлъка за разпределение на властта в коалицията по схемата 3-5-8. Освен това ПУДООС е възможност да се финансират проекти в „правилните” общини, т.е. контролираните от ДПС.

Което значи, че скоро можем да очакваме по-сериозни чуждестранни реакции срещу ДПС.

Няма коментари: