15 януари 2007

Македония спи и не иска да се събуди

Както ни информира вестник Сега, "часове след побоя над българи пред паметната плоча на революционерката Мара Бунева паметникът бе изпочупен за пореден път". Провокацията, както я наричат участниците в поклонението членове на ВМРО, явно има две действия - първо бий и след това троши паметници.

Тук прилагаме извадка от търсенето в онлайн изданието на "Утрински весник" - един от водещите вестници в Македония. Показани са само заглавия на статии с над 70% съвпадение с термина "Бугариja":




За Софија нема ништо спорно во нерегистрацијата на ОМО „Илинден“ - ПИРИН 100 %

Македонија не може да стои настрана околу притисокот врз малцинството во Бугарија 100 %

Од 1 јануари влез во Бугарија со бесплатни визи 100 %

Бугарскиот ксенофоб 96 %

Западни компании ја бираат Бугарија за ангажирање стручни лица 92 %

Во Бугарија има Македонци, тврди Европската слободна алијанса 88 %

Георги Прванов и Волен Сидоров во вториот круг за претседател на Бугарија 88 %

Бугарија ги губи жителите, каде се луѓето? 80 %

Бугарските визи им ги врзаа рацете на струмичките стопанственици 80 %

Бугарија е неправедна и агресивна спрема Македонците 74,6 %

Софија бесна по барањето во ЕУ за признавање на македонско малцинство 72 %

Недоволната инфраструктура пречка за развој на туризмот во регионот 72 %

Тези заглавия, очевидно, са по-скоро негативни. В същото време в Македония върви дискусия относно името и взаимоотношенията с Гърция.

Изглежда, че македонските политици, меко казано, не са в час. Те занимават страната си с имена, малцинства, заговори и прочие интернационални заплахи, когато собствената им държава се разпада пред очите им, когато имат нужда от всяка подкрепа за присъединяването си (евентуално) към ЕС, когато жизненият стандарт на македонците се влошава...

Македония рискува да се превърне в аутсайдер, точно както Сърбия. По-лошо, Македония заедно с Албания може да остане на опашката на евроинтеграцията на Балканския полуостров (Сърбия вече работи активно за своето бъдещо членство). Да не забравяме, че и в Македония има много хора, които подтиквани от проруски сантименталности и пари, активно работят за вкарването на прът в колелата и на НАТО, и на ЕС.

Всичко това е много тъжно, но за македонците. Въпросът е какъв е българският национален интерес? Какво искаме ние от Македония? Няколко са нещата, които всъщност имат значение:
1. Да не спира потока от имигранти и получаващи български паспорти, особено ако това са хора, които могат да бъдат интегрирани тук;
2. Да не се създават конфликтни ситуации с албанското (засега) малцинство, които да прераснат отново във въоръжени конфликти;
3. Да се запази политическото статукво в Македония, доколкото иначe може да се дестабилизира целият регион;
4. Да се реагира незабавно, изключително негативно и "до всички инстанции" на всяка провокация или просто проява на лош тон от страна на Македония или македонски граждани;
5. Да се работи с позитивно настроените към България македонци (или каквито там са), както и с представителите на македонския бизнес - за инвестиции, за съдействие и т.н.

Може да се мисли и за издаване на онлайн издание с новини от България "адаптирани" за Македония, както и информационни кампании за "вашите възможности за обучение, живот и работа в България". Всички останали форми на поведение в крайна сметка ни вредят.

Позитивната и фокусирана върху икономическото сътрудничество политика заедно с остра реакция на всяка македонска простотия са нещата, които ще накарат хората там да се замислят. Но първо трябва да се събудят, разбира се.

Няма коментари: