29 януари 2007

Сестрите Белнейски и безсилието на МВР

Историята на сестрите Белнейски потресе много хора, не само заради извършената жестокост, а и заради неуспеха на полицията да хване извършителите. Те си живеят някъде на свобода, докато много почтени хора са били подлагани на системен тормоз от полицията, без дори да бъдат привлечени като обвиняеми по делото. Безсилието си съседите на семейството изразиха в доста черни слухове за депутатски и полицейски синове, които били уж замесени.

Да, има една институция в България, за която се носят следните упорити слухове:

  • че началниците на районни управления покровителстват проституцията и наркотрафика;
  • че който не взима подкуп, не расте в кариерата;
  • че почти няма шеф на служба, който да не е бръкнал в меда с обществените поръчки;
  • че министърът, отговорен за тази институция, има сериозен проблем с алкохола;
  • и т.н.

Да приемем, че това са само слухове на подривни елементи, например обидени о.з.-та. Да приемем още, че и да има корупция, тя е на ниски нива. Тогава пак остава извода, че нещо нищо не става в МВР.

От над 100 показни убийства не успяват да разкрият и 5. Публична тайна е, че всеки първи КАТ-аджия гушва всеки ден подкупи в достатъчни размери, че да влезе в затвора. Знае се още, че има квартали в София и Пловдив, където полицията не смее да влезе без причина. Превенцията на престъпността е мит.

В същото време бюджетът на МВР за 2007 г. е 985 млн. лева!!!

Изводът е, че трябва да се взимат спешни мерки за реорганизация, намаляване на административните звена за сметка на полицаите по улицата. Важно е да се ревизират всички РДВР-та, защото явно работата там е минала критичния максимум на некадърност.

Трябва да се смени незабавно и министъра Румен Петков (той е в нашия top 3 to go заедно с Джевдет Чакъров и Радослав Гайдарски).

Ако не започнем да реформираме МВР ще дадем уникална възможност на организираната престъпност да подрежда пасианса си от българска територия, без сериозни проблеми.

Но още по-лошото е, че ще дадем шанс на жалки изроди като убийците на сестрите да си почиват на свобода и няма да има кой да им попречи.


Няма коментари: